Naravno hujšanje

Naj kljub prazničnim pojedinam kilogrami splahnijo!

Mojca Kopriva
31. 12. 2021, 06.00
Deli članek:

Veliko več časa prebijemo doma, zato je nevarnost, da se nam naberejo kilogrami, kar precejšnja. Če v to enačbo vključimo še prihajajoče praznike, imamo hitro dodaten razlog za skrb.

Dreamstime
Ohranimo zdravo telesno težo tudi med karanteno in prazniki.

Razen če se lotimo diete, ki to v resnici sploh ni. Ohranimo zdravo telesno težo tudi med karanteno in prazniki. Kako, se sprašujete?

BREZ ODREKANJA

Najboljše – in tudi najučinkovitejše – so tiste diete, ob katerih niti ne vemo, da smo na dieti. V glavi večine je namreč beseda dieta še zmeraj povezana z odpovedovanjem in stresom. Kaj pa če le nekoliko spremenimo običajne prehranjevalne navade? Tudi tako se da zgubiti kakšen kilogramček ali dva, in to brez odrekanja.

ZELENI ČAJ ZA ZAGON SHUJŠEVALNEGA PROGRAMA

Prvi ukrep je, da kavo zamenjamo s čajem. Zeleni čaj krepi aktivnosti več genov, ki so odgovorni za zagon presnove. Spijmo na dan tri skodelice zelenega čaja brez sladkorja ali mleka, s čimer bomo uravnali raven sladkorja v krvi in preprečili nastajanje maščobnih celic. Najučinkovitejša je kombinacija zelenega čaja in zmerne vzdržljivostne vadbe, denimo kolesarjenja na sobnem kolesu. Strokovnjaki z univerze v Pensilvaniji so z raziskavo dokazali, da gibanje krepi učinek sestavin v zelenem čaju, predvsem tistih, ki vplivajo na hujšanje.

UNIČEVALEC MAŠČOBE: TRENING NA TEŠČE

Malo stvari vpliva na zakrčenost telesa tako kot nakopičena maščoba. Predvsem je upočasnjena presnova. Raziskave na univerzi v Bathu pa so pokazale, da lahko preprosta kombinacija zgodnjega jutranjega treninga in praznega želodca močno aktivira presnovne procese. Takrat začne telo delovati tako, da porablja maščobne zaloge. Zamenjajmo vrstni red in najprej obujmo tekaške copate ali pohodniško obutev, nato pa si privoščimo zajtrk. Tolažba za vse, ki zjutraj ne morejo čez prag, ne da bi prej kaj pojedli, pa je izid druge raziskave na isti univerzi, ki dokazuje, da telo tudi med športno dejavnostjo po zajtrku temeljito porablja energijo, ki smo jo zaužili s hrano, vendar šele po uri in pol do dveh.

ZAČIMBE PROGRAMIRAJO TELO ZA HUJŠANJE 

Močne in pekoče začimbe imajo močan učinek na shujševalne gene. Ameriška družba za mikrobiologijo je raziskala učinek kapsaicina v čiliju na gen, ki je odgovoren za prebavo. Izkazalo se je, da ta sestavina pekočih začimb krepi izgorevanje maščob in pomaga vzdrževati stabilno raven sladkorja v krvi. Primeren dnevni odmerek je en gram čilija ali pol žličke kajenskega popra.

HUJŠANJE S ŠPAGETI 

Testenin se je prijel slab sloves, da redijo, vendar imajo v primerjavi z drugimi vrstami prilog nizek glikemični indeks. To pomeni, da ne dvigujejo ravni sladkorja v krvi, kar je pomemben faktor pridobivanja teže. Če je v krvi preveč glukoze, jo poskuša telo s pomočjo inzulina predelati, vsa odvečna energija pa se nalaga v maščobnih blazinicah. S testeninami je drugače. Raziskovalci z univerze v Torontu so opravili kar 30 raziskav s skoraj tri tisoč testnimi osebami in izkazalo se je, da so tisti, ki so trikrat na teden pojedli sto gramov kuhanih testenin, ne le ohranjali telesne teže, temveč celo postopno izgubljali odvečne kilograme. Hujšanje je bilo sicer počasno, vendar neprekinjeno, a le ob hkratnem odrekanju preostalim slabim ogljikovim hidratom, kot so bela moka, krompir in riž. Najbolje je uporabljati polnozrnate testenine.

NAJUČINKOVITEJŠI MLEČNI SHUJŠEVALNIK 

Kozji sir je vrhunska gurmanska specialiteta, hkrati pa eden najbolj zdravih sirov. Vsebuje le malo maščob in mlečnega sladkorja, precej manj od večine vrst sirov iz kravjega mleka, in ljudem z alergijami ne povzroča težav. Hkrati je odlično shujševalno živilo, saj zmanjšuje apetit. Jejmo ga že za zajtrk, najbolje kozjo skuto, ki dodobra nasiti.

SITI Z ZREZKOM

Kdo pravi, da morate na dieti jesti samo solato?! Beljakovine so tiste, ki nasitijo. Ameriška raziskava je pokazala, da se je pri testnih osebah, ki so 30 odstotkov svoje dnevne prehrane zapolnile z beljakovinami, zmanjšala potreba po zaužitih kalorijah, in sicer do 441 kcal na dan. Pri običajni dnevni porabi kalorij, ki je okoli 2000 kcal, je za tak učinek potrebnih okoli 150 gramov beljakovin. Vendar strokovnjaki za prehrano svarijo pred tako visokim odmerkom beljakovin vsak dan, če to traja dlje časa. Priporočljiv odmerek beljakovin je sorazmeren s telesno težo, in sicer znaša 0,8–1 kcal na kilogram telesne teže. Tudi ta količina beljakovin dodobra nasiti. Dober vir beljakovin je govedina, ki vsebuje v sto gramih 22 gramov beljakovin, ali perutnina, ki vsebuje v sto gramih 24 gramov beljakovin.

GRANATNO JABOLKO ZA PLOSKI TREBUH

Na zdravo, primerno telesno težo vplivamo tudi s pijačami, ne le z jedmi. Z ustreznimi napitki lahko telesu zagotovimo rastlinske učinkovine, ki pospešijo presnovne procese. Mednje spada sok granatnega jabolka, ki je zlasti bogat s tovrstnimi snovmi, predvsem tistimi, ki topijo maščobne zaloge na trebuhu. Redno pitje soka granatnega jabolka zmanjša apetit, priporočen dnevni odmerek pa je liter soka, ki ga pijemo ves dan. Raziskava potrjuje, da zaradi njega lahko pojemo do 22 odstotkov manj, ne da bi občutili lakoto. Pa še lepe božične barve je!