Usoda sveta

Dialog, ki lahko prepreči vojno: Biden proti Putinu

J.P./STA
31. 12. 2021, 06.09
Posodobljeno: 31. 12. 2021, 06.19
Deli članek:

ZDA in zaveznice skrbi kopičenje ruske vojske na meji z Ukrajino. Putin pa na drugi strani od Zahoda zahteva jamstva, da se zveza Nato ne bo širila na nekdanje sovjetske republike, kot je Ukrajina.

Profimedia
Joe Biden in Vladimir Putin

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin sta se v telefonskem pogovoru v četrtek dogovorila o nadaljevanju dialoga, Bela hiša pa je sporočila, da je Biden napovedal odločen odgovor ZDA in zaveznikov v primeru dodatne ruske invazije v Ukrajino.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je sporočila, da je Biden pozval Rusijo naj zmanjša napetosti z Ukrajino in dal jasno vedeti, da bodo ZDA in zavezniki ter partnerji odločno odgovorili, če bo Rusija spet vdrla v Ukrajino.

Zahodne države skrbi kopičenje ruske vojske na meji z Ukrajino, kar bi lahko bila priprava na novo invazijo, potem ko je Rusija Ukrajini leta 2014 odvzela polotok Krim. Biden je izrazil podporo diplomaciji, ki se bo začela zgodaj prihodnje leto z bilateralnim dialogom o strateški stabilnosti, pri zvezi Nato skozi Svet Nato-Rusija in v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Biden je pri tem poudaril, da lahko do napredka v dialogu pride le v ozračju zmanjševanja napetosti, ne pa v ozračju povečevanja napetosti. 

Tiskovna agencija TASS medtem navaja besede Putinovega svetovalca Jurija Ušakova, da predsednika o bilateralnih odnosih med državama nista govorila.

Ušakov je povedal, da je Biden Putinu zagotovil, da ZDA v Ukrajini ne nameravajo namestiti ofenzivnega orožja. Ob tem naj bi predsednik ZDA izrazil željo po razumevanju logike in vsebine ruskih skrbi glede varnostnih jamstev. 

Putin pa je Bidnu povedal, da se lahko ameriško-ruski odnosi povsem prekinejo, če se grožnja s "sankcijami brez primere" uresniči. Ušakov je dejal, da bi bile takšne sankcije ogromna napaka.

Biden je s takimi sankcijami zagrozil na virtualnem vrhu s Putinom v začetku decembra, v primeru, da Rusija spet napade Ukrajino.

Putin pa je v božično-novoletnem sporočilu Bidna pozval h konstruktivnemu dialogu med Moskvo in Washingtonom. Poudaril je, da imata državi posebno odgovornost za mednarodno in regionalno stabilnost, spričo številnih izzivov in groženj človeštvu pa bi morali "konstruktivno sodelovati".

Oba predsednika sta se strinjala, da bosta osebno nadzirala pogovore o varnostnih jamstvih in ostala v telefonskem stiku. Ušakov je prav tako dejal, da je Biden Putinu povedal, da se jedrska vojna ne sme začeti, prav tako je nobena stran ne more dobiti.

Kremelj je pogovor med Bidnom in Putinom, ki je trajal 50 minut, označil za konstruktivnega in vsebinskega.

Putin naj bi Bidnu povedal, da se pogajanja med državama ne bi smela spremeniti v klepet. "Ne čakamo na pogajanja, ampak konkretne rezultate v skladu z našimi pričakovanji, vključno s skrbmi, ki smo jih izrazili na papirju," je dejal Ušakov.

Rusija želi zagotovila, da se zveza Nato ne bo širila naprej v države nekdanje Sovjetske zveze, kot je Ukrajina.