Politiki in druge javne osebnosti

Sedem izjav, ki so v letošnjem letu najbolj odmevale

Mihael Korsika
30. 12. 2021, 19.06
Deli članek:

Izbrali smo sedem izjav politikov in drugih javnih osebnosti, ki so najbolj odmevale v javnosti leta 2021. Zmagovalec je državni sekretar Jelko Kacin, ki je marca od EU zahteval, da si za cilj zastavi 70-odstotno precepljenost do poletja.

STA
Jelko Kacin

1. JELKO KACIN
24. marec

»Slovenija ne pristaja na cilj EU, da do poletja cepimo samo 50 odstotkov odraslih prebivalcev. Slovenija zahteva vsaj 70-odstotno precepljenost. Če EU tega ni sposobna narediti, ni vredna tega imena.«

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jelka Kacina, ki je zadolžen za logistiko cepljenja, je marca od Evropske unije zahteval, da si do konca junija za cilj zastavi 70-odstotno precepljenost. Pol leta po pretečenem roku je Slovenija na repu držav EU in se lahko »pohvali« s 56,4-odstotno precepljenostjo prebivalstva. Medtem ko je bil cilj EU do konca junija cepiti polovico prebivalstva, je Slovenija ta delež dosegla šele v sredini oktobra.

Primož Lavre
Franci Breznik

2. FRANC BREZNIK
19. november

»Toliko dela, kot ga je opravila ministrica, ni bilo opravljenega že 150 let. Lahko bi ji rekli Marija Terezija sodobnega časa.«

Poslanec SDS

Koalicijski poslanec SDS je šolsko ministrico Simono Kustec označil za novodobno Marijo Terezijo po drugi neuspešni interpelaciji opozicije. Originalna Marija Terezija je leta 1774 v Sloveniji uvedla obvezno šolanje, medtem ko je njena novodobna različica poskrbela, da so bile slovenske šole med epidemijo covida zaprte najdlje v Evropski uniji.

3. ZDRAVKO POČIVALŠEK
6. december

»Saj moramo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva, ampak zaradi tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem.«

Minister za gospodarstvo in predsednik stranke Konkretno

V Sloveniji se v zadnjem desetletju v povprečju rodi okoli 20 tisoč otrok letno. Če v naslednjih desetih letih ne bi umrl noben prebivalcev, bi se za dosego cilja Zdravka Počivalška moralo vsako leto roditi 100 tisoč otrok. Ob tem je treba upoštevati, da se zadnja leta prebivalstvo ne povečuje zaradi naravnega prirastka, ki je negativen, temveč zaradi priseljevanja.

Reuters
Premier Janez Janša je bil v Bruslju uspešen, menijo tudi slovenski evroposlanci.

4. JANEZ JANŠA
2. marec

»Pomiri se, nisi več vodja kolonialne sile, Slovenija ni Kongo.«

Predsednik vlade in SDS

Premier Janez Janša se je s to izjavo odzval na kritiko uglednega evropskega politika, dolgoletnega evropskega poslanca in nekdanjega belgijskega predsednika vlade Guya Verhofstadta glede svojih napadov na medije ter požel ogorčenje domače in evropske javnost.

Vanesa Jaušovec
Bojana Beović

5. BOJANA BEOVIĆ
1. december

»Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev.«

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje

Predsednica zdravniške zbornice in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je s to izjavo razburila celotno slovensko javnost. Obsodilo jo je tudi ministrstvo za zdravje, ki je ocenilo, da gre za etično moralno vprašanje. Ob tem so poudarili, da sistem zdravstvenega varstva v Sloveniji temelji na načelih solidarnosti, neprofitnosti in socialne pravičnosti. Pravniki ocenjujejo, da veljavna zakonodaja tega ne omogoča.

6. IVAN SIMIČ
1. december

»Zavezancem se zahvaljujem, da enostavno plačajo toliko davka. Ne vem, ali veste, da kjerkoli in kadarkoli sem bil direktor davčne uprave, sem peljal na kosilo največjega plačnika dohodnine.«

Direktor Finančne uprave RS

Direktor Fursa Ivan Simič je izjavo podal na zaslišanju pred preiskovalno komisijo državnega zbora o ukrepanju v epidemiji covida-19. V javnosti so se takoj pojavila opozorila, da Simič nima vpogleda v osebne podatke, da bi nekoga peljal na kosilo. Na Fursu zatrjujejo, da direktor ni kršil zakona. Predsednik parlamentarne komisije Robert Pavšič je Simiča prijavil tožilstvu, informacijska pooblaščenka pa je napovedala pregled.

STA
Simona Kustec

SIMONA KUSTEC
19. november

»Kritike mojega dela s strani dela leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako žensko utišati.«

Ministrica za šolstvo

Izjava šolske ministrice Simone Kustec med drugo interpelacijo proti je razburila številne nevladne organizacije. »Kritike vašega dela ne slonijo na dejstvu, da ste ženska. Kritike vašega dela slonijo na dejstvu, da ste izjemno slaba ministrica. Niso vse ženske v enakem položaju. Vi imate moč in oblast, s katero pride tudi odgovornost … Niste žrtev patriarhalne družbe. Ste stroj, ki jo poganja,« ji je odgovoril Inštitut 8. marec.


UROŠ MACERL
10. december

»Vstop v politiko je v tem trenutku kot skok v greznico. Odločili smo se, da zavestno opravimo ta skok.«
Okoljevarstvenik in soustanovitelj stranke Vesna
Ob ustanovitvi nove zelene stranke Vesna, ki ima korenine v civilni družbi, je okoljevarstvenik Uroš Macerl politiko označil za greznico. Po raziskavi zaupanja v institucije, ki jo periodično opravlja Valicon, se ključne institucije izvršne in zakonodajne oblasti nahajajo na dnu lestvice zaupanja. Po marčevski raziskavi prebivalci najmanj zaupamo državnemu zboru, parlamentarnim strankam, cerkvi in vladi.

MARK BORIS ANDRIJANIČ
9. december

»Slovenija postaja nova digitalna zvezda Evrope.«
Minister za digitalizacijo

Slovenija na lestvici digitalne konkurenčnosti uglednega mednarodnega švicarskega inštituta IMD zaseda 35. mesto izmed 64 držav sveta. Na lestvici smo v primerjavi z letom 2020 izgubili štiri mesta, medtem ko smo na lestvici 27 držav članic EU na 17. mestu.

ALEŠ HOJS
26. junij

Rumeni jopiči so »po moji oceni brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu Republike. Ne meči biserov med svinje.«

Notranji minister

Minister za notranje zadeve iz vrst SDS Aleš Hojs je protivladne protestnike ob letošnjem dnevu državnosti poimenoval svinje, medtem ko so zanj rumeni jopiči, katerih pripadniki se ponašajo s tetovažami z nacistično simboliko, njihov vodja pa je trenutno v zaporu, biseri. Minister je navdih za izjavo črpal iz Svetega pisma, ki menda govori tudi o spoštovanju do sočloveka.

EVA IRGL
18. december

»V opoziciji nam ves čas očitajo, da si podrejamo sisteme in podsisteme, ampak mi si jih ne podrejamo, mi jih osvobajamo in normaliziramo.«

Poslanka SDS

Izjavo je poslanka podala le dan po tem, ko je evropski parlament sprejel resolucijo glede vladavine prava v Sloveniji, v kateri je najvišji predstavniški organ Evropske unije izrazil »globoke zaskrbljenosti zaradi ravni javne razprave, ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopala zaupanje v javne organe in med njimi«. Spodkopavanje zaupanja v javne organe je za poslanko SDS osvobajanje in normaliziranje.

Sašo Švigelj
Ljudmila Novak, evropska poslanka

LJUDMILA NOVAK
12. marec

»Ko poslušam kritike na račun 'levih' medijev, ki so o meni napisali marsikaj grdega ali lažnega, ugotavljam, da me vsi skupaj niso tako popljuvali kot 'uravnoteženi mediji v službi resnice'.«

Evropska poslanka Ljudmila Novak – NSI

Nekdanja predsednica Nove Slovenije in aktualna evropska poslanka Ljudmila Novak je prva in edina izmed politikov desnega političnega pola, ki je javno priznala, da je medijski portal Nova24, ki je podaljšana roka SDS, namenjen diskreditaciji političnih nasprotnikov, drugače mislečih in vseh tistih, ki si drznejo izreči kakršnokoli kritiko na račun vlade.

Twitter
Ernecl z majico z Rupnikom v DZ

ALEŠ ERNECL
23. marec

»Dame in gospodje, za vse tiste, ki me ne poznate, sem odgovorni urednik novega slovenskega fašističnega medija NTA, Nacionalna tiskovna agencija.«

Nekdanji član SDS Aleš Ernecl

Danes že nekdanji odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije, katere račun je Twitter nekajkrat ukinil zaradi žaljive vsebine, je v pogovoru prostodušno priznal, da je njegova agencija fašistična. Nastanek agencije je tesno povezan z največjo vladno stranko SDS, katere član je bil tudi Ernecl. Slednji je urejal tudi portal Informer, ki poobjavlja prispevke drugih medijev iz medijskega sistema SDS.

ŽIGA TURK
5. februar

»Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot 'faul'. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje.«

Profesor in politik

Ideolog SDS in nekdanji minister v prvi vladi Janeza Janše Žiga Turk si je z izjavo prislužil bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta. Turk »meni, da je seksualna revolucija leta 1968 posilstvo preoblikovala v športni prekršek, se pravi, svobodno odločanje (žensk) o spolnosti naj bi bilo pogojeno s sprejemanjem možnosti posilstva,« je zapisano v utemeljitvi.

Primož Lavre
Žiga Turk