epidemija

NIJZ proti obveznemu cepljenju brez načrta implementacije

B.K./STA
30. 12. 2021, 18.30
Posodobljeno: 30. 12. 2021, 18.36
Deli članek:

Epidemiologi NIJZ še vedno zavračajo uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 do izdelave implementacijskega načrta.

STA
Cepilno mesto na Bledu.

Epidemiološki kolegij Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v sredo že tretjič razpravljal o obveznem cepljenju proti covidu-19 in soglasno potrdil stališče, da trenutno ne more podpreti njegove uvedbe, saj še ni načrta implementacije, so sporočili za STA. Z ministrstva za zdravje sporočajo, da bodo sledili usmeritvam NIJZ.

Stališče epidemiologov NIJZ je, da je cepljenje pomemben javnozdravstveni ukrep. A epidemiološka stroka trenutno ne more podpreti uvedbe obveznega cepljenja proti covidu-19, "saj ni izdelan implementacijski načrt, ki bi njegovo izvedbo omogočil". V okviru načrta naštevajo pravno podlago, administrativne postopke, ukrepanje ob odklonitvi cepljenja in prepovedi.

Ker vprašanje izvedbe obveznega cepljenja ostaja neodgovorjeno, obstaja velika možnost, da obveza postane mrtva črka na papirju, so prepričani epidemiologi. Ponovno so namreč izpostavili vprašanje, ali bi takšna pomanjkljiva pravna ureditev res imela želeni učinek na povišanje precepljenosti. To vprašanje po njihovi oceni presega epidemiološko in širšo zdravstveno stroko.

Zaradi kompleksnosti te teme je v razpravo o obveznem cepljenju po njihovi oceni nujno vključiti tudi druge strokovnjake in doseči širši družbeni konsenz klinik, strokovnjakov javnega zdravja, pravnikov, komunikologov, predstavnikov družboslovne stroke in drugih. "To je bilo izpostavljeno tudi na srečanju z ministrom za zdravje 23. decembra 2021," so navedli.

Izpostavili so še, da imajo države in njihovi prebivalci po svetu različen odnos do cepljenja, različno zmogljive zdravstvene sisteme ter različno družbeno in politično kulturo pri sprejemanju ključnih odločitev, zato namere uvedbe obveznega cepljenja v Sloveniji ni mogoče primerjati in enačiti z drugimi državami.

Spomnili so tudi, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) posvarila pred dolgoročnimi posledicami uvedbe obveznega cepljenja.

Ob tem dodajajo, se je ob novi različici omikron vloga cepljenja nekoliko premaknila od obvladovanja prenosa okužb k zaščiti zdravja posameznikov.

Ob svojih odločitvah pa so opomnili še, da je NIJZ neodvisna strokovna institucija, ki sprejema strokovne odločitve in ne političnih. Kot še pojasnjujejo, si v lokalnih okoljih prizadevajo osveščati ljudi o pomenu cepljenja in spoštovanju ostalih covidnih ukrepov.

Po zakonu o nalezljivih boleznih lahko minister za zdravje cepljenje proti covidu-19 na seznam obveznih cepljenj uvrsti na predlog NIJZ. Še v sredo je zdravstveni minister Janez Poklukar za POP TV dejal, da "po več pozivih NIJZ še vedno čaka pozitiven odgovor NIJZ". Danes pa so z ministrstva sporočili, da bodo pri odločanju o morebitni uvedbi obveznega cepljenja sledili usmeritvam NIJZ.

O obveznem cepljenju sta v sredo popoldne razpravljali strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar in vlada. Po neuradnih informacijah STA skupina in vlada nista sprejeli nobenih dokončnih stališč glede možnosti uvedbe obveznega cepljenja.

Pozivi k uvedbi obveznega cepljenja so bili v zdravniških vrstah v zadnjem času sicer vse glasnejši. K njegovi uvedbi so pozvali v Slovenskem zdravniškem društvu, k razmisleku o takšni odločitvi je večkrat pozvala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Uvedbo obveznega cepljenja je v sredo predlagal tudi strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.