POPOLNI GOSTITELJI

Poskrbite za odlično vzdušje in prijetno počutje gostov

Mojca Kopriva
31. 12. 2021, 12.23
Posodobljeno: 31. 12. 2021, 12.50
Deli članek:

Predstavljajte si: doma organizirate novoletno zabavo za prijatelje in sodelavce. Posredovali ste jim izvirna vabila, pripravili hrano, za katero veste, da bo všeč vsem gostom (in za sestavine celo niste porabili preveč denarja), nakupili pijačo, okrasili stanovanje ...

Dreamstime
Če ima oseba, ki jo predstavljate, kak poseben talent ali dosežek, to seveda omenite, a ga ne napihnite preveč, saj bi se lahko počutila neprijetno.

Ostane samo še ena reč, o kateri niste povsem prepričani, da je v vaši moči: dobro vzdušje, ki je odvisno tudi od tega, ali se gostje na zabavi povežejo med seboj in se v družbi drug drugega počutijo sproščene; to še posebno velja, če pripravljate zabavo za več ljudi. Seveda nikoli ne morete natanko načrtovati, kako se bodo ljudje med seboj razumeli, lahko pa vsaj sledite naslednjim napotkom, da bo spoznavanje potekalo karseda tekoče.

Počakajte na pravi trenutek

Tudi če ste najboljši prijateljici ves teden govorili, kako se veselite, da jo boste predstavili svojemu bratrancu, za katerega je zainteresirana, bo nekoliko netaktično, če jo, takoj ko bratranec stopi skozi vrata, privlečete z druge strani sobe. Poskrbite, da bo srečanje spontano in da akterjema, sploh če je v ozadju še kaj (simpatija, želja po vzpostavitvi poslovnega sodelovanja ...), ne bo nerodno.

Ponudite kozarček ali dva

Najbrž ni treba poudarjati, da žlahtna kapljica precej pripomore, da so ljudje bolj sproščeni in se hitreje odprejo. A pazite, da boste alkohol točili zmerno, sicer lahko vse skupaj hitro uide izpod nadzora.

Ne opravite vsega dela namesto njih

Ko ljudi predstavljate, je kak stavek (ali dva) o vsakem povsem dovolj. Na primer: »Jure, to je moja sodelavka Maja, ki se v prostem času tako kot ti ukvarja s plezanjem.« Ali pa: »Mare, se spomniš Vesne? Ko smo bili v osnovni šoli, smo se skupaj igrali zunaj ...« Če ima oseba, ki jo predstavljate, kak poseben talent ali dosežek, to seveda omenite, a ga ne napihnite preveč, sicer bi se morda počutila neprijetno.

Povejte kaj šaljivega

Če veste, da vam navzoči tega ne bodo zamerili, lahko za uvod v spoznavanje poveste šaljivo anekdoto ali lastnost vsakega od njih. »Bojan je znan po tem, da je leta 2013 na karaokah, ki jih je organizirala naša firma, pijan odpel celoten repertoar Abbe,« na primer.

Presodite, kdaj se umakniti

Nekoliko čudno bo, če človeka med seboj spoznate, potem pa, če pogovor med njima steče, stojite zraven, se jima smehljate in občasno kaj pripomnite. Če je torej jasno, da sta se ujela, se opravičite, da se morate posvetiti še drugim gostom, in se umaknite. Če vidite, da med njima ni prave energije, pa enega od njiju odpeljite stran pod pretvezo, da bi ga radi predstavili še nekomu drugemu.

Poskrbite za skupne aktivnosti

Pri manjših skupinah imate na voljo razne družabne igre, kot sta activity in monopoli, kadar gostite večje število ljudi, pa jih denimo zberite, ko odpirate šampanjec ali režete torto. Ti trenutki večera so lahko namenjeni tudi spominom na staro leto, izmenjevanju novoletnih želja ali čemu podobnemu.

Fotografirajte

Morda se sliši kot poceni trik, a pri gostih, čeprav se prej niso poznali, poziranje za skupno »party« fotografijo ustvari nekakšen občutek domačnosti in pripadnosti. Te fotografije, še posebno če jih po dogodku objavite na družbenem omrežju, so lahko pozneje povod, da se gostje, ki so se spoznali na zabavi, še drugače povežejo med seboj oziroma ohranijo stike.