ZLATI MEHURČKI VINSKE KAPLJICE

Resnice in zmote, ki jih je pametno poznati ob strežbi in uživanju penine

Mojca Kopriva
31. 12. 2021, 17.19
Deli članek:

V čarobnem mesecu, ko v soju prazničnih lučk uživamo v izbranih jedeh, je treba poskrbeti tudi za kozarec dobrega vina ali penine. Kaj morate vedeti, da boste ob izbranem kozarčku zares uživali?

Dreamstime
Peneče doživetje

Ob koncu starega leta in začetku novega bomo skupaj veselo nazdravljali s kozarcem penine. A roko na srce, ni vsaka penina oziroma peneče vino dovolj dobrega okusa, da bi si ga bilo vredno zapomniti. Zato je tu nekaj preprostih pravil in nasvetov, da boste ob kozarčku zares uživali.

Kdaj pijemo penino in kdaj šampanjec

Poznavalci pogosto povedo, da je vsak šampanjec penina, vendar vsaka penina ni šampanjec. Kot šampanjec lahko označimo samo peneča vina, ki se pridelujejo v francoski pokrajini Šampanji. Če boste torej želeli kozarec penine, boste v Franciji naročili cremant, v Italiji spumante, v Nemčiji sekt, v Veliki Britaniji sparkling wine …  Šampanjec je narejen po izključno klasični oziroma šampanjski metodi, medtem ko je lahko penina pridelana tudi po postopku charmat ali tankovski metodi. Pri drugi metodi priprave penin vretje poteka v visokotlačnih tankih, postopek pa je precej krajši in tudi cenejši.

Kaj nam povedo mehurčki

Morda do zdaj niste pomislili, da imajo pomembno vlogo tudi mehurčki, pa vendar. Mehurčki povedo, kako kakovostno je peneče vino. Če so drobni, številni in dolgotrajni, smo lahko prepričani, da pijemo dobro penino. Pomembno pa je tudi, da se mehurčki vrtinčijo z dna proti vrhu, in ne zgolj ob robovih. Za opazovanje potrebujemo prave kozarce, najboljši so v obliki tulipana. Opazujemo pa tudi peno, ta mora ob nalivanju hitro splahneti, sicer pijemo vino slabše kakovosti.

Peneča vina so lahko narejena iz različnih vinskih sort. Tako poznamo bela, rožnata, rdeča peneča vina in šampanjce.

Ni vseeno, kako ohlajena je penina in v kakšnem kozarcu jo postrežete

1 KOZAREC ZA PENINO Pri strežbi zmeraj uporabite ozke in visoko pecljate kozarce v obliki tulipana. Tako se bodo mehurčki primerno razporedili, kar bo pokazalo kakovost. Pomembna je tudi kakovost pene, ta mora hitro splahneti.

2 STREŽBA PENINE Pri strežbi penine v restavraciji si zapomnite, da je to edina pijača, pri kateri lahko natakar prime kozarec zaradi lažjega natakanja.

3 TEMPERATURA PENINE Penino strežemo pri temperaturi od 4 do 8 stopinj Celzija. Odprto steklenico postavite v posodo, napolnjeno z mrzlo vodo in ledom. Odprto penino je dobro čim prej popiti do konca.

4 SHRANJEVANJE Peneča vina shranjujte v temi, saj so občutljiva na svetlobo. Odsvetuje se shranjevanje v hladilniku, saj lahko okus zaradi nizkih temperatur postane enoličen.

5 KAJ KUPITI? Prepoznajte oznake brut, extra dry, sec, demi-sec in doux. Te nakazujejo količino sladkorja v vinu, od najmanj do največ.

6 PENINO STREŽEMO POVSOD Peneča vina niso le za aperitiv in nazdravljanje ob slovesnostih, temveč so dandanes primerna za strežbo k vsem jedem.

7 KAJ STREŽEMO? Sladko in polsuho penino uživamo ob čokoladi in sladicah, suha penina se poda k slani, mastni ali ocvrti hrani, saj okrepi okus in spodbuja tek.