Zanimivosti

Rdeče vino se odlično poda h govedini in k staranemu siru

Mihaela First-Lauterbach
7. 11. 2021, 21.02
Deli članek:

Vrhunsko vino gre z roko v roki z odlično hrano. Včasih si prvo brez drugega težko predstavljamo, saj skupaj ustvarjata popoln okus in drug drugega dopolnjujeta.

Dreamstime
Bolj mesne ribe, kot je tun ali losos, po navadi združujemo s polnim belim vinom.
Vino in začimbe vedno združujemo po načelu harmonije. Ključ združevanja je, da aromi prevladujoče začimbe dodamo vino s podobno aromo. Zelo aromatična sladka bazilika se odlično ujema z muškatom ali rizlingom. Pehtran se lepo ujema z vinom, kot je chardonnay, rose pa se rad pojavi v družbi sivke in črnega popra. 

Združevanje hrane in vina lahko primerjamo z umetnostjo. Izobražen umetnik bo dejal, da sta harmonija in kontrast osnovni načeli, s katerima ustvarjate uravnoteženo kompozicijo. V umetnosti to pomeni, da lahko kombinirate svetlordečo podlago z malo temnejšo rdečo, kar je harmonija. Na drugi strani pa lahko to svetlordečo podlago kombiniramo z rumeno in na ta način ustvarimo kontrast. Če teorijo umetnosti prenesemo na kulinariko, to pomeni, da jed lahko združimo z vinom, ki prinaša podoben okus, in ustvarimo harmonijo. Ali pa iščemo nasprotje, da dobimo kontrast.

VINO IN SIR

Prvo pravilo pravi, da moramo sir dopolniti z vinom, ki ima enako intenziven okus. Močnejša vina z visoko vsebnostjo alkohola kličejo po močnih sirih. Močna rdeča vina se najbolje ujemajo s staranimi siri. Kabernet sauvignon in parmezan. Ključ te združitve sta maščoba, ki jo vsebuje parmezan, in veliko taninov v omenjenem vinu. Drugo pravilo pravi, da moramo divje sire, kot je sir s plemenito plesnijo ali sir z močnim vonjem, združevati s sladkimi vini. Čeprav se sliši zelo nenavadno, je ta kombinacija izredno okusna. Sladkost vina uravnovesi močen vonj sira in ustvarja kremast okus. Odličen primer je kombinacija sladkega traminca in italijanske gorgonzole.

Dreamstime
Pri govedini za del, kot je bočnik ali ramstek, izberite rdeče vino z višjo stopnjo kislosti.

VINO IN MESO

Kljub temu da vino navadno združujemo z omako, se bomo v tem zapisu osredotočili predvsem na kombinacijo s specifično vrsto mesa. Pri govedini za del, kot je bočnik ali ramstek, izberite rdeče vino srednjega telesa z višjo stopnjo kislosti. H govedini z več maščobami, kot je na primer zrezek T-bone, pa se lepo poda vino polnega telesa z veliko tanini. Odličen primer je kabernet sauvignon. Tanini v vinu pomagajo nevtralizirati maščobe v mesu in uravnovesijo obrok. Nasprotno pa je teletnina bolj občutljiva in jo je najbolje združiti z belim ali rose vinom. K jagnjetini se podajo bolj delikatna vina. Navadno dobro shaja z rdečimi vini srednjega telesa. Če pa imate rajši močnejša vina, izberite tista polna rdeča vina, ki vsebujejo malo manj taninov. Sicer jagnjetina prevzame okus omake. Kar pomeni, da če pripravljate jagnjetino v omaki, morate izbrati vino, ki se poda k omaki. Perutnino lahko združujemo z lahkimi ali polnimi belimi vini, z rosejem ali celo z lahkimi rdečimi vini. Dober primer sta chardonnay in rizling. Zadnji paše k temnejšemu mesu, na primer račjemu. Primerna izbira izmed rdečih vin je pinot noir. V tem primeru drži pravilo: lažje je meso, lažje mora biti tudi vino. Prav tako kot pri jagnjetini morate biti tudi tu pozorni na omako.

VINO IN RIBE

Lahke ribe, kot sta brancin in som, gresta najbolje v paru z osvežujočimi lahkimi belimi vini. Oslič in postrv združujemo z aromatičnimi srednje polnimi in polnimi belimi vini, kot sta chardonnay in suhi rizling. Bolj mesne ribe, kot je tun ali losos, pa navadno združujemo s polnim belim vinom ali lažjim rdečim. Chardonnay, suhi rose ali beli pinot noir se vsi odlično podajo k močnejšim ribam. Bolj slane ribe, kot so sardoni in sardele, gredo skupaj z različnimi vrstami vin, na primer s penečim se vinom, suhim rosejem in suhim rizlingom.