»V ZDA sem spoznala naturopatsko ginekologinjo, ki je napisala številne svetovne uspešnice, dr. Christiane Northrop. Testirali so mi vse hormone, od spolnih do stresnih, ščitničnih, mi izračunali razmerja med njimi in preverili številne druge parametre,« pripoveduje Alja Dimic, danes certificirana prehranska svetovalka, predvsem pa zadovoljna mati enega otroka. »Predpisali so mi prilagojeno prehrano, naravna prehranska dopolnila in v treh tednih sem dobila svojo menstruacijo, ki je še nikoli nisem imela.«

Diagnoza prezgodnja menopavza je pretresljiva, saj je mnogokrat dokončna. »Ženska ne more več zanositi po naravni poti, ima povečano tveganje za srčno-žilne bolezni, osteoporozo, nevrološka obolenja in mnoga druga kronična, nevnetna obolenja. Kvaliteta njenega življenja se navadno zaradi posledic pomanjkanja hormonov močno poslabša,« pojasnjuje specialistka ginekologije in porodništva Darja Gašperlin Dovnik iz Ordinacije Gašperlin Dovnik v Celju.

Večina strokovnih združenj mejo za prezgodnjo menopavzo danes postavlja pri starosti 40 let, vendar se lahko to zgodi tudi mnogo prej, celo v dvajsetih letih, opozarja specialist ginekologije in porodništva Jure Knez iz UKC Maribor. »V povprečju ženske vstopijo v menopavzo v starosti okrog 51 let. Kadar pa pride do tega pred fiziološko pričakovano starostjo, govorimo o prezgodnji menopavzi. Danes se ta izraz sicer opušča in pogosteje govorimo o tako imenovani prezgodnji insuficienci jajčnikov. Doleti približno eno na sto žensk v starosti 40 let in eno na 250 v starosti 35 let.«

Ob zdravstvenih težavah, ki so posledica te diagnoze, se mnoge ženske srečujejo s čustvenimi stiskami. »Velika razlika je namreč, ali ženska izgubi menstruacijo pri 25 letih ali pri 39, ko je že rodila načrtovano število otrok. Kadar tridesetletna ženska za vedno izgubi menstruacijo, je njena rodnost končana. Če dotlej ni imela otrok, jih ne bo več imela. Vsaj ne iz njenih jajčnih celic. Danes sicer tudi ženska s tako zgodbo lahko zanosi z jajčecem dajalke, a pot je zapletena in dolgotrajna,« izpostavlja Darja Gašperlin Dovnik.

Ostareti prezgodaj

Marsikatera ženska ne more sprejeti diagnoze prezgodnje menopavze. Podobno je bilo z Aljo Dimic, ki pri šestnajstih letih še ni imela svojega cikla, zato so ji predpisali umetne hormone, da so ji pomagali vzpostaviti t. i. odtegnitvene menstruacije*. Jemala jih je celih devet let. Ko pa je pri 25 letih nehala, je njeno telo terjalo svoj davek in se odzvalo kot telo ženske pri koncu srednjih let.

»Skoraj šest let potem nisem imela menstruacije, imela sem zelo povišan hormon FSH, ki kaže na menopavzo, spolne hormone pa zelo nizke, ponoči sem se potila in imela tudi druge težave, ki jih pripisujemo menopavzi – vročinske oblive, izpadanje las, palpitacije srca, znižane estradiol, progesteron in testosteron, povišan ščitnični hormon TSH, povišane jetrne encime, suho kožo, nihanje razpoloženja, pomanjkanje energije, jutranjo utrujenost …«

Alja Dimic 2
Zarja Jana
Ko je bila stara komaj 25 let, so Alji Dimic postavili diagnozo, ob kateri so se ji zatresla tla pod nogami – prezgodnja menopavza.

Stres, sovražnik maternice

Vzroki za prezgodnjo menopavzo so številni, nekateri ostajajo neznani. »Na čas nastopa menopavze vpliva predvsem dednost. Če je mati izgubila menstruacijo zgodaj, jo bo tudi hči. Precejšen vpliv ima kajenje. Kadilke izgubijo mesečno perilo zgodaj. Včasih je vzrok za prenehanje menstruacije pri zelo mladi ženski zdravljenje različnih rakavih bolezni. Pogosto se po končanem zdravljenju menstruacija vrne, ne pa vedno. Poleg avtoimunskih vzrokov, operativne odstranitve jajčnikov, je še množica neraziskanih amenorej, kjer vzroka ne najdemo,« razloži Darja Gašperlin Dovnik.

Zdravnica ocenjuje, da je mnogokrat razlog za prezgodnjo menopavzo verjetno stres. »Neredko srečam ženske, pri katerih je hudo stresno stanje povzročilo trajno izgubo menstruacije. Smrt bližnjega, izguba službe, ločitev …, vse to je lahko vzrok za viharno dogajanje v telesu.« Jure Knez pa izpostavlja, da se danes kot vzroki za prezgodnjo insuficienco jajčnikov pogosto omenjajo številni vplivi okolja, vendar je te povezave težko dokazati.

Alja Dimic verjame, da je na razvoj prezgodnje menopavze pri njej vplivalo prehitro jemanje umetnih hormonov, ki so še dodatno zavrli njeno lastno in naravno delovanje spolnih žlez.

Ko je stiska prevelika

Življenjski slog
Spat se odpravite pred 22.30. Ne kadite, dan začnite z zeolitom, ki nase veže toksine in jih izloča iz telesa. Koristna sta suho ščetkanje kože in limfna drenaža. V težjih trenutkih nam pomagajo zavestno umirjanje, meditacija, sprehod po gozdu in čim več časa v naravi. Vsak dan najdite čas za sprostitev in stvari, ki vam ogrejejo srce.

Ker ženske v prezgodnji menopavzi pogosto tožijo zaradi vročinskih navalov, utrujenosti, nervoze, nespečnosti, nizkega libida, slabe samopodobe, jim ginekologi za obvladovanje simptomov priporočajo hormonsko terapijo. »Nobeno drugo 'naravno' sredstvo ni enako učinkovito. Danes imamo najrazličnejše hormonske pripravke, tudi v obliki razprškov, tako da niti tablet ni treba jemati,« pojasni Darja Gašperlin Dovnik.

O hormonskih terapijah pri ženskah, ki so v menopavzi, vlada deljeno mnenje, pri prezgodnji menopavzi pa je nekoliko drugače. Večina ginekologov meni, da je v tem primeru hormonska terapija bolj koristna kot škodljiva. »Hormonsko nadomestno zdravljenje vsekakor ni tako grozno, se je pa pred uvedbo pomembno posvetovati z ginekologom,« svetuje Jure Knez. »Prav tako je zelo malo žensk s prezgodnjo menopavzo, pri katerih bi nadomeščanje hormonov pomenilo tveganje za zdravje. Zato je ta način pri mlajših ženskah primernejši v primerjavi z različnimi alternativnimi pripravki.«

Oba zdravnika opozarjata na pomen psihološke podpore ženskam, ki se soočijo s tovrstnimi izzivi. »O težavah se je treba pogovoriti, pogosto pa je potrebna tudi psihološka pomoč, saj je lahko postavitev te diagnoze veliko breme za žensko,« pravi Jure Knez. Ginekologinja Gašperlin Dovnik mu pritrjuje in dodaja, da bi bilo dobro, če bi naš zdravstveni sistem dopuščal, da bi ženske v ginekološki ordinaciji reševale svoje čustvene stiske in depresijo. »Žal tega časa nimamo. Pri zelo mladih poskusimo reševati njihovo možnost roditi otroka. Po potrebi vključimo psihologa.«

Marsikaj lahko naredimo same

Kadar zaradi bolezni zdravljenje s hormoni ni mogoče, Darja Gašperlin Dovnik ženskam svetuje spremembo življenjskega sloga: »Vsem ženskam s težavami v menopavzi, naj bo prezgodnja ali ne, zelo svetujem zdrav življenjski slog. Ureditev teže, dnevno pol ure aerobne aktivnosti in dvakrat na teden vadbo za mišično moč. Poleg za zdravo telo je treba poskrbeti za možgane. Svetujem jim, da širijo svoje znanje, se česa učijo, kar jih pač zanima. Da berejo. Če se le da, tudi v kakem tujem jeziku, ki ga morda tudi ne obvladajo odlično. To je koristno za vzdrževanje dobrega spomina in jasnega razmišljanja. Svetujem jim tudi živahne socialne stike, ne po Facebooku, ampak v živo. Ljudje smo socialna bitja in nam druženje veliko pomeni.«

Tudi Alja Dimic je prepričana, da lahko ženske marsikaj naredijo same z urejeno prehrano, dodajanjem naravnih prehranskih dopolnil, dovolj spanja, z zmanjšanjem stresa in redno telesno aktivnostjo. »Tako, kot sem pomagala sebi, sem začela pomagati številnim prijateljicam, znankam in pozneje tudi drugim, ki so imele različne težave. O prehrani in hormonih se izobražujem v najbolj priznanih inštitutih po svetu.«

Vendar to še zdaleč ne pomeni, da zanika pomen klasične medicine in njene poglede. Nasprotno, tudi sama pri svojem delu tesno sodeluje z zdravniki klasične medicine, med njimi priznanima slovenskima specialistoma ginekologije in porodništva, Aleksandrom in Sebastjanom Merlom.

Verjeti v čudeže

Kmalu po tem, ko se je Alja Dimic pri 25 odločila za spremembo življenjskega sloga in celovito zdravljenje, se ji je življenje uredilo. Še danes so njeni izvidi brez posebnosti, kar med drugim pripisuje doslednemu upoštevanju vseh priporočil zdravnikov v ZDA. »Popolnoma sem spremenila svojo prehrano, s hrane brez zdravih maščob in s polno ogljikovih hidratov sem se preusmerila na dodajanje zdravih maščob, začela sem uživati hrano z nizkim glikemičnim indeksom, dodala sem prehranska dopolnila, sploh vitex (navadna konopljika, op. a.) v povezavi s maščobami super omega 3 je moj kralj med zelišči pri spodbujanju zdravega hormonskega delovanja. V tistem obdobju sem si ves čas preverjala stanje hormonov in upoštevala vse, kar sem vedela o njihovem delovanju.«

Kljub temu se je pri 33 letih naročila na umetno oploditev. Toda ko je prišla na drugi pregled, je že bila noseča – zanosila je po naravni poti. Čeprav ji je bilo rečeno, da ne bo mogla imeti otrok, je danes ponosna mati sina. Kot pravi sama, je zanjo njen otrok najboljši dokaz, da dela prav. In razlog, da se vsak dan zahvali, da jo je življenje preko različnih preprek pripeljalo na pot, po kateri hodi.

Zgodba Alje Dimic je navdihujoča, ker predstavlja izjemo v neizprosnem pravilu. Medicina namreč ne pušča nobenega dvoma: možnost spontanega spočetja je pri ženskah v prezgodnji menopavzi minimalna. »Če si ženska želi zanositi, je običajno možna samo zanositev s pomočjo darovanja jajčnih celic,« pojasnjuje Jure Knez. A čudeži se kljub temu dogajajo.

CITAT: »Mejo za prezgodnjo menopavzo se danes postavlja pri starosti 40 let, vendar se lahko to zgodi tudi mnogo prej.« Jure Knez

Prehrana

Z jedilnika izločite pšenico, ječmen, rž, kamut, koruzo, tapioko, zelo sladko sadje, vso prepakirano in vnaprej pripravljeno hrano, alkohol, slaščice, rdeče meso, svinjino, kofein. Ne uživajte izdelkov s kvasom in hrane, vložene v kisu. Izbirajte hrano z nižjim glikemičnim indeksom.

Uživajte proso, ajdo, kvinojo, riž, sladki krompir in sadje s čim manj sladkorja dopoldne. Če jeste meso, naj bo ekološko, pusto belo meso, majhne morske ribe. Koristni so tudi oreščki in stročnice, domača jajca.

Žita naj bodo na jedilniku le enkrat na dan, najkasneje do 16. ure, solato jejte čez dan in ne zvečer.

Zvečer uživajte le toplotno obdelano hrano, ne mešajte preveč različnih vrst hrane. Kadar jeste sadje, naj bo le ena vrsta na prazen želodec. Gobe in meso naj ne bodo prepozno na jedilniku. Če uživate mlečne izdelke, naj ne bodo neposredno iz hladilnika. Čez dan popijte vsaj dva litra vode, ki ni hladna. Priporočljivo je pitje zeliščnih čajev, čajev iz koprive in regrata.

Opustite prigrizke med obroki, svoj jedilnik organizirajte en dan vnaprej in ničesar ne prepuščajte naključju. Za morebitno lakoto imejte ob sebi mandlje ali lešnike, v restavraciji si naročite ribo z zelenjavo, rižoto z zelenjavo ali veliko mešano solato s popečeno zelenjavo. Ne izbirajte jedi z omakami in prelivi, izognite se sladicam.

Za sladkanje uporabljajte eritritol ali stevio. Večino hrane pripravljajte doma, in če jeste kruh, ga specite sami iz moke brez glutena.

Telesna dejavnost

Vadba v dopoldanskemu času, najkoristnejša je hoja v hrib. Vadba naj ne bo preveč intenzivna in nikakor naj ne poteka v večernih urah.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

01_Zarja_Jana_44
zarja jana
naslovnica