Umivanje in pospravljanje

Malčki se večkrat branijo ščetke ter izogibajo milu

T.D.
6. 11. 2021, 21.26
Deli članek:

Katerih higienskih navad bi se moral naučiti predšolski otrok in kako mu pomagati do tega znanja? Preverite naše nasvete.

Dreamstime
Do tretjega leta naj si otrok umiva roke z vašo pomočjo.

Umivanje rok je ena prvih higienskih navad, ki se je mora naučiti otrok. Seveda si bo roke najprej umil z vašo pomočjo, od tretjega leta pa ga treba spodbujati, da to naredi sam. Določite obvezno umivanje rok in posebne primere, ko se temu ni mogoče izogniti. Roke treba umiti pred jedjo, po uporabi kopalnice, po igranju zunaj, takoj po prihodu iz vrtca, po dotikanju živali ... Obveznost staršev je, da ste vztrajni in dosledni pri vzpostavljanju te navade. Na primer, če ste po uporabi stranišča uvedli umivanje rok, otroku ne dovolite, da bi zapustil kopalnico, ne da bi si jih umil. Izgovorov, kot so »pozneje bom šel, po risanki si bom umil roke, samo da spijem nekaj soka ...« ne sme biti.

Umivanje zob

Nego ustne votline otroka izvajamo takoj po rojstvu. Ko izrastejo prvi mlečni zobje, je že čas, da ga umijete s čisto vodo in mehkim čopičem, prilagojenim tej najmlajši starosti. V začetku tretjega leta življenja se začne uporaba zobne paste. Strokovnjaki priporočajo zobno pasto, ki ne vsebuje fluorida, ker otroci te starosti paste ne izpljunejo, ampak jo pogoltnejo. Med petim in sedmim letom lahko uporabljajo fluorovo pasto, a le pod starševskim nadzorom. Če zobe umivate z barvnimi ščetkami, okusnimi sadnimi pastami, urami za merjenje dolžine ščetkanja itn., postane to za otroke zanimivejše in posledično bodo umivanje zob hitreje sprejeli kot sestavni del svoje higiene. Pri umivanju zob je zelo pomemben vaš vzor. Do osmega leta bi moral otrok obvladati pravilno tehniko ščetkanja zob in sam vzdrževati ustno higieno. Najboljša preventiva zobozdravstvene oskrbe so ustrezna ustna higiena in redni obiski zobozdravnika.

Kopanje in tuširanje

Šele po odhodu v šolo se lahko otrok kopa samostojno. Do takrat ga kopate vi in najbolje je, da otrok kopanje sprejme kot nekaj povsem običajnega in rednega. Če spadate v veliko skupino staršev, ki morajo svoje otroke nagovarjati, da se kopajo, bodite previdni, da pri tem ne uporabljate izrazov, zaradi katerih bodo otroci to še bolj sovražili. Zato otroku ne govorite, da je kopanje pomembno, ker je on »umazan«. Otrok bo razumel, da je umazano vse, kar je povezano z njim, in to lahko v njegovem malem svetu ustvari notranjo zmedo. Negativna podoba telesa in sebe, pridobljena v zgodnjem otroštvu, ima lahko številne posledice. Namesto da mu rečete, da je »umazan«, mu raje razložite, da gre pri kopanju za higieno, za obveznost, o kateri ni dvoma, in da je to način ohranjanja zdravja. Številni otroci vzljubijo kopanje tako, da jim napolnite kad, jim daste gumijaste igrače in omogočite, da se v kopalni kadi zabavajo.

Pospravljanje sobe

Če ima otrok svojo sobo, ga poskusite že v predšolski dobi spodbuditi, da si sobo samostojno uredi, kot je primerno. Najprej naučite otroka, da po igranju samostojno pospravi igrače. To vključuje pospravljanje igrač na določeno mesto ali v škatle. Neposredno pred šolo in v nižjih razredih boste lahko otroka lahko naučili tudi, da svoja umazana oblačila odloži v košaro za perilo, čista pa pospravi v omaro.