SKRITI KOTIČKI

Vroč zrak iz radiatorjev dviguje nezaželen prah

Mare Koren
7. 11. 2021, 14.01
Deli članek:

Se tudi vi zmeraj znova ujezite, ker se prah, takoj zatem ko ste ga pobrisali, ponovno pojavi na istih mestih? Nikar ne pozabite na kotičke, kjer je prah težko očistiti, saj so to po navadi kraji, od koder se dviguje. To opazimo predvsem v začetku kurilne sezone.

Dreamstime
Najprej očistite zunanjost radiatorja, nato očistite še prah, ki se je nabral med rebri.
Morda se sliši neverjetno, ampak tudi na stropu se nabira prah. Vzemite metlo ali čistilec za mokro čiščenje in s suho krpo očistite strop. Zmeraj se lotite čiščenja prahu od vrha do tal. Dobesedno.

Priznajmo; ko brišemo prah, se po navadi lotimo tistih delov, kjer ga najhitreje opazimo. To so mize, poličke, zgornje stranice predalov, kuhinjski pulti in podobno. Le nekajkrat na leto pa se spomnimo očistiti tudi mesta, ki so težje dosegljiva; denimo za radiatorji, pod posteljo ali kavčem … A vedeti moramo, da ko prižgemo centralno kurjavo in se v radiatorje nateče vroča voda, vroč zrak dvigne prah.

Očistite radiatorje

Ob urah, ko nimate prižgane kurjave, očistite radiatorje. Odstranite zgornje rešeto in s krpo iz mikrovlaken najprej očistite prah, ki se je nabral na vrhu, nato pa s pomočjo krpe in kuhalnice očistite še rebra znotraj radiatorja. Odlična rešitev pri čiščenju prahu je čistilec na paro, ki bo hitro opravil s prahom in ga porinil na tla. Prah nato le še obrišite.

Pod posteljo ali kavčem

Nikar ne pozabite na prostor pod posteljo ali kavčem, kjer se prah prav tako izjemno hitro nabere, kosmi pa se nato valijo naokoli. Najlažje bo, če boste za čiščenje uporabili sesalec ali metlo, še kako uporabni so robotski sesalniki, ki bodo to delo opravili v času, ko vas ne bo doma, in poskrbeli tudi za skrite kotičke. A žal še vedno ne zmorejo dostopati do vseh omenjenih površin, zato bo v veliko primerih treba poseči še po navadnih sesalnikih ali metlah.

Dreamstime
Pliseje in žaluzije očistite z mehko krpo ali krpo iz mikrovlaken.

Žaluzije in pliseji

Tudi žaluzije in pliseji so odlično mesto, kjer se prah prehitro nabere. Ob vsakem spuščanju oziroma dviganju pa ga razpršimo po prostoru. Kako jih očistiti? Najbolje je, če si pomagate z mehko krpo ali krpo iz mikrovlaken ter žaluzije previdno in nežno obrišete z obeh strani, pliseje pa s strani, do katere dostopate. Preverite, ali žaluzije in pliseje lahko snamete. V tem primeru jih vsaj enkrat do dvakrat na leto operite pod tekočo vodo. Obstaja sicer še en način čiščenja; odprte žaluzije očistite tako, da vzamete klešče za kuhanje in na vsak del ovijete krpo ter s kleščami nato primete lamelo pri enem koncu in se sprehodite do drugega.

Dreamstime
Najbolje bo, če boste prah sesali, saj ga s pometanjem dvignete s tal in raznesete po prostoru.