dekoracija

Priprave na noč čarovnic – strašne buče in grozni duhci

T.D.
31. 10. 2021, 10.40
Posodobljeno: 31. 10. 2021, 17.44
Deli članek:

Se že pripravljate na noč čarovnic? Nekaj časa še imate, preden temni strani dneva zavladajo čarovnice, duhovi, prikazni, okostnjaki, netopirji in seveda buče z grozljivimi obrazi. Če ste se že naveličali vsakoletnega rezljanja buč in bi letos radi svoje goste ali zgolj mimoidoče presenetili z nekoliko izvirnejšo dekoracijo, imamo za vas nekaj strašno dobrih idej.

Dreamstime
Pajkova mreža

Grozljive buče 

Buče prebarvajte z belo barvo in počakajte, da se popolnoma posuši. Na buče s svinčnikom narišite pajčevino ali grimaso. Pri slednji si lahko pomagate z našo predlogo, ki jo z olfanožem izrežete iz tršega papirja. Črte pajčevine in grimase ter pecelj buče premažite s tanko plastjo lepila, nanj pa nato posujte svetleči prah in počakajte, da se lepilo popolnoma posuši. Odvečen prah preprosto spihajte stran. Buče postavite pred vhodna vrata ali v notranje prostore, poleg njih pa prižgite sveče, vendar jih nikoli ne pustite goreti nenadzorovano.

Strašljiva okna

Nimate buče, da bi jo izrezali in postavili ob vhod? Prestrašite mimoidoče z nečim zanimivim in zares velikim! Potrebujete karton ali lepenko (lahko tudi navadnih škatel) v velikosti okna sobe, ki je obrnjeno na ulico. Po potrebi lahko skupaj zlepite več kosov kartona ali lepenke. Vanj izrežite oči in usta, tako kot bi jih v bučo, nato pa ga pritrdite v okenski okvir – od roba do roba. V sobi nato pustite prižgano luč, da bo svetloba sijala skozi izrezane dele. Z zunanje strani bo videti prav zanimivo – ko velika štirikotna grozljiva buča!

Svečke v pločevinkah 

Ste danes odprli kako pločevinko s kompotom ali vloženo zelenjavo? Ne zavrzite je, temveč z nje odstranite papir oziroma etiketo, da dobite zgolj srebrno pločevinko. S žebljem in kladivom naredite s strani vanjo nekaj luknjic, ki jih lahko tudi oblikujete v vzorec ali napis. Zvečer v pločevinko postavite čajno svečko, da bo njen plamen lepo sijal skozi luknjice.

Dreamstime
Netopirji

Jata netopirjev 

Imate pri hiši drevo? Potem nanj obesite kartonaste netopirje! Potrebujete zgolj lepenko, nanjo narišite več obrisov netopirjev in jih izrežite. Prebarvajte jih v črno, nato pa jih z vrvicami obesite na drevo, da bodo viseli z vej različnih višin.

Kotel s strupeno juho

Imate doma velik kotel, ki ga uporabljate za kuhanje nad ognjem? Kaj pa velik sod? Oboje lahko postavite v bližino hiše kot lonec za kuhanje strupenih napojev, zraven pa postavite še nekaj velikih steklenic. Steklenice napolnite z obarvanimi tekočinami in dajte vanje kakšno plastično oko, plastično kačo ali pajka … Na sod ali kotel nalepite veliko etiketo z znakom za nevarne, strupene snovi – našli jo boste na spletu, lahko pa jo narišete tudi sami. Poleg kotla oziroma soda s »strupom« lahko postavite tablo, na katero zapišete, kdaj bo pokušina čarovniške čorbe, seveda pa ne pozabite niti na cenik.

Pajkova mreža 

Verjetno imate doma kaj vrvi, tako da lahko z enega okna na drugo ali tudi zunaj, med drevesi, napnete »pajkovo mrežo«. Sicer vam bo to vzelo kar nekaj časa, vendar se izplača potruditi – če bo mreža velika, bo videti res veličastna. Da mreža ne bo prazna, naredite nekaj pajkcev iz starih črnih nogavic in žice.

Klic na pomoč

Zombiji, ki lezejo iz svojih grobov? Zakaj pa ne! Potrebujete zgolj gumijaste rokavice za pomivanje posode. Rokavico napolnite s kakršnimkoli mehkim materialom, da bo dobila obliko, dajte vanjo še manjši količek in zavežite, nato pa trdi del zapičite v travo – kot da bi roka molela iz zemlje. Naredite še tablo z napisom »Na pomoč!«, pritrjeno na količek, in ga namestite v »zombijevo« dlan. Videti bo, kot da izpod zemlje moli tablo s klicem na pomoč. Če imate stare čevlje, ki jih nameravate vreči proč, lahko v bližini napol zakopljete še čevelj, da bo tudi del stopala vašega zombija molel iz zemlje.

Dreamstime
Duhci

Viseči duhci 

Z balkona svoje hiše ali stanovanja, pa tudi z drevesa ob vhodu lahko obesite prosojnega belega duhca. Prosojno belo blago, na primer blago za plenice, gazo ali rjuho, poveznite čez kroglo iz stiroporja, teniško žogico, večjo žogo, odprt stari dežnik ali karkoli drugega, kar daje duhcu obliko. Dodajte vrvico in obesite. Spodnji konec duhca naj bo nacefran, na »glavo« pa lahko po želji s črnim flomastrom narišete oči (če blaga ne boste več potrebovali oziroma vam ga ni škoda).

Plešoči okostnjak

Na spletu poiščite preprosto ilustracijo okostnjaka. Po tej predlogi na lepenko narišite (v naravni velikosti) lobanjo, trup (hrbtenico, rebra, medenico), nadlahtnici, podlahtnici z dlanmi in prsti, stegnenici ter golenici s stopaloma. Izrežite ter z obeh strani pobarvajte z belo barvo in obrobite s črno, ali pa še bolje – z barvo, ki se sveti v temi. V kosti naredite luknjice z luknjačem ter skozi njih napeljite vrvice in zavežite, da sestavite svojega okostnjaka. Obesite ga z balkona ali v bližini vhodnih vrat, da se bo gugal in plesal v vetru. Tako lahko naredite tudi okostje mačke, kače, domišljijskega zmaja in podobno.