proti vojaškemu udaru

Med protesti v Sudanu najmanj trije mrtvi

J.P./STA
31. 10. 2021, 11.22
Posodobljeno: 31. 10. 2021, 11.26
Deli članek:

Med sobotnimi množičnimi protesti proti vojaškemu državnemu udaru v Sudanu so bili po navedbah zdravnikov ubiti najmanj trije ljudje, več kot sto je bilo ranjenih. Na protestih po državi se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki nasprotujejo vojaškemu prevzemu oblasti, do katerega je prišlo v ponedeljek.

Reuters
Sudanske sile so po navedbah zdravnikov na protestnike v Omdurmanu in delih Kartuma streljale s pravimi naboji.

Sudanske varnostne sile so med sobotnimi protestnimi shodi v mestu Omdurman ustrelile dva protestnika, je na Twitterju sporočil neodvisni osrednji odbor sudanskih zdravnikov in pri tem navedel, da je bil eden ustreljen v glavo, drugi pa trebuh.

Pozneje so iz Omdurmana, ki leži neposredno ob prestolnici Kartum, poročali še o tretjem ustreljenem protestniku. Od začetka protestov po vojaškem udaru v državi v ponedeljek je tako število smrtnih žrtev naraslo na najmanj enajst.

Sudanske sile so po navedbah zdravnikov na protestnike v Omdurmanu in delih Kartuma streljale s pravimi naboji. Več kot sto ljudi je bilo ranjenih, nekateri med njimi so imeli težave z dihanjem zaradi uporabe solzivca. Policija je streljanje na protestnike in uporabo pravega streliva zanikala.

Protestniki so na ulicah omenjenih in tudi drugih mest po državi, med drugim v zveznih državah Gedaref in Kasala ter Severni Kordofan, mahali s sudanskimi zastavami in vzklikali gesla proti vojaški oblasti.

V Kartumu so protestniki kljub prepovedi in izrednemu stanju danes na ulicah postavili barikade, s čimer kljubujejo vojski.

Sudanska vojska je v ponedeljek aretirala premierja Abdala Hamdoka, njegove ministre ter civilne člane vladajočega suverenega sveta, ki je vodil prenos oblasti v roke civilistov po strmoglavljenju dolgoletnega avtokrata Omarja al Baširja. Po razpustitvi prehodne vlade je sudanska vojska razglasila izredne razmere. Hamdok se je medtem že lahko vrnil domov.

Varnostni svet ZN je na četrtkovem zasedanju sudansko vojsko pozval k ponovni vzpostavitvi civilne vlade in izpustitvi vseh, ki jih je vojska pridržala.