Pomoč iz narave

7 ljudskih receptov za zdravilne pripravke iz divjega kostanja

Mare Koren
31. 10. 2021, 12.26
Deli članek:

Kljub temu, da divji kostanj ni primeren za prehrano, lahko iz njega izdelamo veliko zdravilnih mazil in tinktur, s katerimi si olajšamo marsikatero tegobo. Lokalna uporaba divjega kostanja zmanjšuje otekanje pri udarcih ter pomaga pri odpravljanju podpludb. Izvlečki iz divjega kostanja vsebujejo tudi številne antioksidante, ki pomagajo pri lajšanju kroničnih bolečin.

Dreamstime
Iz divjega kostanja lahko izdelamo veliko zdravilnih mazil in tinktur, s katerimi si olajšamo marsikatero tegobo.

dreamstime
krčne žile

Kostanjevo mazilo proti krčnim žilam

Sestavine za 1 kg kostanjevega mazila: 100 g čebeljega voska, 2 dcl olja (mandljevega ali oljčnega), 400 g palmove (kokosove) masti, 250 g plodov divjega kostanja

Priprava: Plodove kostanja na drobno narežite ali zmeljite ter dodajte palmovo ali kokosovo mast. Postavite na ogenj, pražite 15 minut ter precedite. V drugi posodi stopite čebelji vosek in primešajte olje. Oboje nato združite še vroče in dobro premešajte. Po želji dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke ter pustite, da se ohladi.

Dreamstime
boleče noge, venska bolezen

Tinktura za boleče in otekle noge

Sestavine: 20 svežih divjih kostanjev, 1 liter 70-odstotnega alkohola

Priprava: Sveže divje kostanje drobno narežite ali naribajte ter prelijte z alkoholom. Postavite na temno in toplo mesto za tri tedne ter vmes premešajte. Nato precedite v temno stekleničko in dobro zaprite. Uporabljajte razredčeno z enakim delom vode v obliki oblog pri bolečih in oteklih nogah. Prav tako je tinktura primerna pri vnetjih krvnih žil. Tonika nikoli ne uporabljajte pri poškodovani koži, saj alkohol draži in tanjša povrhnjico.

Dreamstime
zvin gležnja.jpg

Kostanjeva obloga

Sestavine: 150 g kostanjeve moke, 150 g pšenične moke, 2,5 dl jabolčnega kisa

Priprava: Kostanjevo in pšenično moko zmešajte ter prelijte s kisom. Mešajte toliko časa, da se zgosti. Tako pripravljeno oblogo nanesite na prizadeto mesto ter prekrijte z gazo. Pustite delovati vsaj štiri ure, nato po potrebi zamenjajte. Uporabite v primeru krčnih žil, zlomov in zvinov, bolečih in utrujenih nog, ozeblin in oteklin.

Dreamstime
kostanjeva moka

Priprava kostanjeve moke

Moko pripravite tako, da plodove divjega kostanja olupite, narežete in posušite do suhega. Sušene kostanje nato zmeljite ali zdrobite.

dreamstime
čaj iz divjega kostanja

Čaj iz listov za razstrupljanje in prehlad

Čajne liste kostanja posušite na temnem, a suhem mestu. Nato zdrobite in shranite v steklene kozarčke. Čajno žličko posušenih kostanjevih listov prelijte s skodelico vrele vode in pustite 10 minut, nato prevedite. Čaj sladkajte z medom. Zelo uspešen je ob prehladu, saj pomaga pri izkašljevanju in redčenju sluzi, prav tako pomaga pri razstrupljanju.

Dreamstime
sončne opekline.jpg

Prevretek iz lubja zoper sončne opekline

Potrebujete pol čajne žličke lubja divjega kostanja, ki jih prelijete s tremi decilitri vode in zavrete. Pustite, da vre pet minut, nato ohladite na sobno temperaturo. Tako pripravljen prevretek je primeren zunanje v primeru sončnih opeklin. Prevretek je primeren tudi za pomirjanje razdražene kože.

Dreamstime
kopel

Kopel z divjim kostanjem

Potrebujete sveže plodove in liste. Plodove narežite na drobne koščke in jih skuhajte skupaj s sesekljanimi kostanjevimi listi do goste kaše. Kaši nato dodajte toplo vodo in mešajte tako dolgo, da se začne peniti. Tako pripravljeno kašo dodajte kopeli in se v njej namakajte največ 20 minut. Kopel pomaga pri revmatičnih obolenjih, protinu, ozeblinah, ledvenem useku in povečani prostati.