Dvojne obremenitve

Pametne naprave porabljajo precej energije, tudi ko ne delujejo

Mare Koren
30. 10. 2021, 14.25
Deli članek:

Veliko naprav, ki jih imamo danes doma, spada že med »pametnejše«. Čeprav imamo občutek, da smo zaradi tega veliko »profitirali«, pa so lahko te naprave velike porabnice energije.

Dreamstime
Največ elektrike porabijo televizorji z možnostjo prenosa vsebin z zaslona telefona.
Poraba energije se ob uporabi pametnih aplikacij poveča tudi do 15 vatov. 

Lahko rečemo, da so v dokaj kratkem obdobju številne naprave postale »pametne«, tako lahko od doma že vključimo klimo, robotski sesalnik, na televiziji lahko izbiramo med številnimi funkcijami, kot so igrice in poslušanje glasbe, imamo tudi pametne ure, telefone, pralne stroje … Čeprav so mnoge naprave v osnovi bistveno varčnejše od navidezno podobnih naprav, so lahko določene funkcije krive za nepotrebne izgube energije, ki pa so nemalokrat vse drugo kot zanemarljive. V mednarodni nevladni okoljevarstveni organizaciji so ugotovili, da je poraba pametnih televizorjev, ki so v stanju pripravljenosti, bistveno manjša kot pri telefonih …

Presenečenje ob prejemu položnice za elektriko

Raziskava je potrdila, da predvsem funkcije, ki omogočajo možnost glasovnega upravljanja, na primer pri televizorjih na daljavo, oziroma imajo možnost prenosa vsebin z zaslona telefona na tablico ali zaslon televizorja in možnost spremembe pametnega telefona v daljinski upravljalnik z uporabo posebne aplikacije, občutno prispevajo k povečanju letnih stroškov, povezanih z uporabo televizorja.

Obremenitev za okolje

Kot je bilo v raziskavi ugotovljeno, ni bila težava zgolj višja položnica za elektriko, temveč tudi velike energetske izgube, ki so bile zaznane pri večini testiranih modelov, kar je izjemno obremenjujoče za okolje. Na letni ravni naj bi to pomenilo približno tri milijone ton dodatnih izpustov ogljikovega dioksida. Povprečna izmerjena poraba v stanju pripravljenosti televizorjev, pri katerih niso bile aktivirane pametne funkcije, je bila 0,6 vata, ob aktiviranju omenjenih funkcij pa se je pri nekaterih modelih povzpela celo do 20 vatov.

dreamstime
Veliko energije porabijo tudi naprave, ki omogočajo glasovno upravljanje.

Usmerjevalniki in signalne škatle

Strokovnjaki so pri preverjanju porabe še ugotovili, da so najbolj zahrbtne naprave, ki na prvi pogled delujejo povsem nedolžno, a so prižgane ves mesec. Njihova poraba je namreč vse prej kot zanemarljiva. To so predvsem usmerjevalniki (routerji) in televizijske signalne škatle. Te naprave deluje ves čas in lahko doprinesejo tudi dodatne štiri evre na položnico, kar lahko predstavlja desetino računa. Zato jih je ob neuporabi smiselno izklopiti.

Igralne konzole

Slaba novica je, da igralne konzole delujejo ob polni obremenitvi ne glede na to, kaj počnejo – predvajajo film ali poganjajo napredno igro.