V RITMU GLASBE

Ples izboljša telesno držo, krepi samozavest in osreči

T.D.
29. 10. 2021, 21.25
Deli članek:

Ples je povsem naravna, prvinska oblika gibanja, želja po plesu pa nekaj povsem običajnega. Vsak otrok ima smisel za ritem, že ko se rodi.

Dreamstime
Ples je odlična aerobna vadba, ki zbistri misli in požene kri po žilah, zato je zelo priporočljiva oblika rekreacije.

Ali bo otrok danost razvijal, pa je odvisno predvsem od njegovih interesov in spodbud staršev ter okolice. Ples pomaga otroku pri fizičnem, psihičnem, intelektualnem in socialnem razvoju, zato svojega otroka spodbujajte pri plesnih podvigih.

Zabavna telovadba

Prav vsak izmed nas se zna gibati v ritmu glasbe oziroma poplesavati, četudi meni, da ne zna plesati. Pleše torej lahko prav vsak! Z vidika motoričnih spretnosti je ples odlična vadba za otroke, saj jim pomaga pridobivati ravnotežje, koordinacijo, gibljivost in ne nazadnje moč. Te spretnosti so seveda deloma prirojene, vendar jih lahko s plesom še izboljšamo. Ples tudi povečuje telesno vzdržljivost, spodbuja k pravilni drži, zelo učinkovit pa je tudi kot terapija pri gibalno oviranih otrocih. Ples je odlična aerobna vadba, ki zbistri misli in požene kri po žilah, zato je priporočljiva oblika rekreacije.

Izboljša samozavest in osrečuje

Ples dokazano pomaga pri izražanju čustev, zlasti to opazimo pri sramežljivih, vase zaprtih ali depresivnih otrocih, ki se težko vključijo v družbo ali imajo težave s prilagajanjem. Tistim, ki nimajo opisanih težav, pa koristi kot sproščanje odvečne energije. Veliko otrok je namreč hiperaktivnih, težko se umirijo, zato so pogosto moteči za celotno skupino. S plesom se umirijo in se lažje prilagodijo skupini, pomaga pa jim tudi izboljšati koncentracijo. Če to ni dovolj, je treba poudariti, da ples pomembno vpliva na samozavest, saj otroku pomaga do zdrave samopodobe. Nastopi in zavedanje, da je del skupine, ki brez njega ne bi mogla delovati, kot deluje, v otroku vzbujajo občutek pripadnosti, kar nedvomno pozitivno vpliva na njegovo samopodobo. Ne nazadnje pa redna plesna aktivnost spodbuja tvorbo serotonina, tako imenovanega hormona sreče, zato ples krepi občutek ugodja, iz otroka izvablja optimizem ter ga osrečuje.

Odlična možganska telovadba

Ples od otroka zahteva tudi možgansko telovadbo. Odločitev v delčku sekunde, kako bo izvedel določen gib ob točno določenem ritmu, in gibanje obenem spodbujata delovanje možganov, s tem pa vplivata na otrokovo mišljenje in inteligenco. Otroci, ki redno plešejo, naj bi se veliko lažje in predvsem učinkoviteje učili in sprejemali informacije ter naj bi bili dlje časa skoncentrirani na učenje kot drugi otroci, kar naj bi se kazalo tudi v boljšem uspehu.

Dreamstime
Ples otrokom pomaga razvijati ravnotežje, koordinacijo, gibljivost in moč.

Ples združuje in povezuje

Ples v skupini otroke združuje in povezuje. Otroci se med plesnimi uricami spoznavajo, družijo, prijateljujejo in povezujejo z vrstniki, kar jim pomaga pri sklepanju prijateljstev, vzpostavljanju ter vzdrževanju družbenih stikov. Med plesom je vse lažje, saj se dogaja takrat, ko so otroci najbolj sproščeni in odprti za nova poznanstva in ideje. V skupini se poleg tega učijo skupinskega delovanja in prilagajanja, bolj se zavedajo sami sebe in vloge v skupini; naučijo se upoštevati in spoštovati druge otroke in njihovo mnenje, ne nazadnje pa tudi avtoriteto učitelja ali trenerja, ki skupino vodi. Seveda je prednost tako individualnega kot skupinskega plesa tudi, da morajo vedno upoštevati določena pravila ter se potruditi zase in za skupino, če želijo doseči uspeh, kar pomembno vpliva na njihovo samodisciplino.