Netresk

Nekoč je varoval pred strelami, danes za okras in kot naravna pomoč

Z.F.
11. 10. 2021, 05.39
Deli članek:

Netresk je priljubljena rastlina, ki je čudovita na okrasnih gredicah, uporabna pa tudi v ljudski medicini. Pomaga pri vnetih očeh, opeklinah in razjedah.

Dreamstime
Karel Veliki je ukazal, da mora biti netresk posejan na vsaki strehi, saj naj bi tako obvaroval pred udarom strele.

Netresk je bil včasih priljubljena rastlina na podeželju, brez njega ni bila nobena hiša. Rasel je praktično povsod: na vrtu, poljih, v koritih, na strehah in še kje. Verjeli so, da varuje, zdravi in ugodno vpliva na okolico, v kateri je posajen. Veljalo je tudi, da varuje pred udarom strele.

Botanični opis

Netresk uvrščamo med tolščake. Je trajnica, ki zraste do 30 centimetrov. Prepoznamo ga po podolgovatih listih, ki so narobe jajčasti, debeli, mesnati in zašiljeni v oster trn. Listi tvorijo rozeto in preprečujejo izhlapevanje vode. V poletnih mesecih tudi zacveti, iz cvetnih stebel pa pogosto poženejo številne mladice.

Dreamstime
Netresk prepoznamo po podolgovatih listih, ki so mesnati in zašiljeni v oster trn. netresk na strehi: Nekoč so verjeli, da netresk hiše obvaruje pred strelo.

Zdravilnost

V ljudski medicini se v zdravilne namene uporabljajo sveže nabrani, predvsem zunanji listi, ki jih trgamo predvsem po času cvetenja. Iz listov iztisnemo sok ali pa uporabljamo kar zmečkane liste, ki smo jim odstranili kožico. V tekočini se skriva veliko zdravilnih snovi, med katerimi izstopajo predvsem čreslovine, sluzi in različne organske kisline, kot sta jabolčna in mravljinčna. Vsebuje tudi vitamin C, razne smole in soli. Sveži listi se v ljudski medicini uporabljajo tako notranje kot zunanje, v raznih pripravkih, kot so mazila, olja ... Rastlina se sicer uporablja pri zaustavljanju krvavitev, mehčanju kašlja, deluje tudi protivnetno. Pri notranji uporabi spodbuja izločanje seča, pri driskah zapira. A nikar ne uživajte prevelikih odmerkov, saj lahko izzove tudi bruhanje.

Profimedia
Netresk se uporablja pri zaustavljanju krvavitev in mehčanju kašlja.

Pomoč pri težavah z želodcem, pikih, opeklinah

Pri notranji uporabi netresk pripravimo kot dodatek k hrani. Najpogosteje ga dodajajo k solatam ali zelenjavnim prikuham. Ker so listi sočni, imajo kiselkasto-trpek okus in učinkujejo precej hladno. Pred uporabo pa se svetuje, da se vrhnja plast odstrani. Lahko pripravite tudi čaj, ki se uporablja skupaj s trpotcem, za odpravljanje težav z želodcem ali pri močnih menstruacijah. Svež sok uspešno deluje tudi pri šenu ali oteklinah. Zunanje se uporablja za odpravo bradavic in kurjih oči. Mnogi ga uporabljajo tudi kot obkladek pri pikih insektov ali opeklinah.

Dreamstime
Ne pozabite, da je čudovit okras vsake gredice, ki razveseljuje v vseh letnih časih.