Si predstavljate življenje brez kuhinjskega mešalnika, aparata za kavo ali denimo mikrovalovne pečice, opekača kruha? In kako bi shajali brez hladilnika, zamrzovalne skrinje, pralnega stroja? Poskrbite, da bodo dobro delovali čim dlje.

Redno čiščenje

Najmanj, a tudi najpomembnejše, kar lahko storite za svoje gospodinjske aparate, je redno čiščenje. Strokovnjaki svetujejo, da gospodinjskim aparatom privoščite čiščenje vsaj enkrat na mesec, še posebno kjer se nabirajo maščobe in različna umazanija. Kopičenje nečistoče bo sčasoma razjedlo podlago in začelo uničevati aparat. A pri čiščenju bosta dovolj že preprosta pripomočka, ščetinasta ščetka in razmaščevalec.

Naprave sproti izklapljajte

Po mnenju strokovnjakov lahko življenjsko dobo gospodinjskih aparatov precej podaljšamo že, če jih po uporabi povsem izklapljamo. Ne zgolj tako, da pritisnemo tipko za izklop, temveč jih izključimo iz električnega omrežja. To lahko storimo tudi pri pralnem in sušilnem stroju ter pri klimatski napravi. Redno izklapljajte tudi mikrovalovno pečico, kavni avtomat in druge kuhinjske aparate.

pomivalni stroj, tableta za pomivalni stroj
Dreamstime
Za pomivalni stroj uporabljajte le specializirana čistila.

Pomivalni stroj

Pomivalni stroj je resda namenjen pomivanju posode in zato mislimo, da je vedno čist, ko se notranjost tako lepo sveti. A ne pozabite, da se ob robovih zadržuje veliko umazanije, in ne pozabite očistiti filtra. Bodite previdni, kadar se v pomivalnem stroju razbije kozarec ali pa se na dnu nabere dodatna umazanija. Strokovnjaki opozarjajo, da je treba za pranje posode v pomivalnem stroju uporabljati izključno temu namenjene pripravke in čistila, sicer se lahko stroj resno poškoduje oziroma deluje slabše.

Vzdrževanje in popravila

Ne pozabite na redno servisiranje in primerno vzdrževanje. To potrebujejo predvsem klimatske naprave in večja bela tehnika, le tako lahko zagotovimo normalno delovanje, v optimalnih pogojih. Klimatski napravi privoščite servis vsaj enkrat na leto, oziroma če jo malo uporabljate, na dve leti. Ne pozabite, da se v klimatskih napravah pogosto nabira kondenz, lahko se zamašijo filtri. Oboje skupaj pa pomeni težave in ogrožanje zdravja.