Krčenje oblačil

Obstaja trik, ki lahko reši vaše skrčeno oblačilo

Mare Koren
19. 9. 2021, 10.04
Deli članek:

Drugi teden šole in službe je za nami. Poskrbeli smo, da je družina na polno zaštartala v novih oblačilih, supergah in polno opremljena. A po prvem pranju ste ugotovili, da so se oblačila skrčila. Lahko težavo še rešite?

dreamstime
Volnena oblačila operite ročno pri mlačni temperaturi in jih nikar ne sušite v sušilcu.

Ne skrbite, tudi najboljšim se dogajajo nesreče zaradi napačnega pranja in sušenja. Če ste iz pralnega ali sušilnega stroja potegnili premajhno, prekratko ali popolnoma deformirano oblačilo, vam je to v trenutku pokvarilo dan. Morda vendarle obstaja rešitev.

Dreamstime
Krčenje oziroma raztezanje je običajno posledica vrste tkanine.

Zakaj se oblačila skrčijo

V kolikor upoštevate pravila na deklaracijski etiketi, bi morala visokokakovostna oblačila in tkanine ohraniti prvotno obliko in dobro dimenzijsko stabilnost. To pomeni, da pranje in sušenje ne bi smelo vplivati na raztezanje oziroma krčenje. A razlog za krčenje oziroma raztezanje je običajno skrit v vrsti tkanin. Bombaž in lan se zaradi absorpcije vlage po pranju skrčita. Medtem ko se živalska dlaka (volna in kašmir) pri pranju napihne, zaradi česar je po sušenju videti, da se je oblačilo skrčilo. Zakaj se je oblačilo skrčilo, je odvisno tudi od tega, kako napeta je preja. Kakovostnejši proizvajalci zato uporabljajo posebne obloge in proizvodne tehnike, ki preprečujejo krčenje.

dreamstime
Napačno pranje ali sušenje lahko močno skrči vlakna, a obstajajo rešitve.

Kako naravno preprečimo krčenje

Pri oblačilih iz naravnih materialov (bombaž, lan, volna, svila) bo za preprečevanje krčenja zadostovalo znižanje temperature pranja in sušenje na zraku. Kavbojke in druge težje tkanine obesite za robove na obešalnikih, volnene in svilene kose oblačil položite vodoravno na stojalo za sušenje in preprečite, da bi se raztegnili ali razširili ramenski šivi.

Rešitev za skrčena oblačila

Obstaja trik, ki lahko reši vaše skrčeno oblačilo. Umivalnik ali čeber napolnite z mlačno vodo in dodajte kapljico balzama za lase ali mila za perilo. Pustite 30 minut, da se vlakna zrahljajo. Nato oblačilo vzemite iz vode in nežno stisnite, da nekaj vode izteče, a ne sperite. Položite na ravno brisačo, zvijte in nežno stisnite, dokler oblačilo ni več mokro. Nato oblačilo položite na drugo suho brisačo in ga previdno raztegnite na pravo velikost. Posušite na svežem zraku.