Zaradi nerednega pospravljanja in čiščenja se lahko v stanovanju začnejo širiti neprijetne vonjave, za katere se pogosto zdi, da jih ni enostavno odstraniti. Prvi korak k boljšemu bivanju in vonju naj bo zato skrb za red in snago stanovanja. Za neprijetne vonjave pa ni zmeraj kriva slaba higiena in slabo vzdrževanje, temveč so vzroki tudi drugje. Preverite, kakšna je vlaga, kako delujejo odtoki in kako je s prezračevalnim sistemom. V kolikor je vse tako, kot mora biti, smo za vas pripravili še nekaj koristnih trikov, ki vam bodo olajšali spopadanje s smradom v vašem domu.

Kuhinja

V kuhinji se neprijetne vonjave hitro pojavijo. Prihajajo lahko iz hladilnika, pomivalnega korita, pomivalnega stroja, košev za smeti, zaradi nepomite posode in še bi lahko naštevali. Večino težav boste rešili z rednim čiščenjem. Posodo redno pomivajte, smeti in staro hrano odstranjujte s pulta. Hladilnik preglejte in iz njega odstranite vse, kar lahko pušča in povzroča neprijetne vonjave, redno čiščenje pa mu privoščite vsaj enkrat na tri mesece. Če neprijetne vonjave prihajajo iz pomivalnega korita, je to lahko posledica ostankov hrane. V odtoke zato občasno zlijte nekaj čistila za odtoke ali pripravite naravno mešanico iz sode bikarbone in alkoholnega kisa. Ta bo koristila pri čiščenju pomivalnega stroja ali pečice pa tudi pri čiščenju štedilnika. Sodo bikarbono lahko daste tudi v hladilnik, da posrka neprijeten vonj, kis pa bo poskrbel za naravno dezinfekcijo.

zamašen odtok
Dreamstime
Iz odtokov odstranjujte ostanke hrane in jih na 14 dni očistite.

Kopalnica

V kopalnici poskrbite, da se v odtokih ne bo nabirala umazanija, predvsem lasje, ki so odlična past za lovljenje umazanije in glavni krivec za neprijeten vonj. Redno skrbite za čistočo na stranišču, po vsakem splakovanju očistite morebitne ostanke in stranišče za seboj zmeraj zaprite z desko. Kopalnico temeljito očistite vsaj enkrat na teden. K prijetnim vonjavam bodo prispevala tudi eterična olja in razpršila. Redno skrbite, da so brisače, ki jih uporabljate za tuširanje in brisanje rok, sveže.

kopalnica, neprijeten vonj, stranišče1
dreamstime
Nad neprijetne vonjave se lahko podate tudi z uporabo eteričnih olj.