Nevarnost pod obleko

Moj modrček me hoče ubiti!

Jelka Sežun / Revija Zarja Jana
11. 9. 2021, 20.18
Deli članek:

V tveganih časih živimo, vseokrog na nas prežijo nevarnosti – ogrožajo nas oblačila, ki jih nosimo, hrana, ki jo uživamo, celo zrak, ki ga dihamo. A da nam po zdravju in morda celo življenju sega tisti, ki ga nosimo na srcu, tako rekoč, to je pa grdo izdajstvo. Vendar ne moremo več zapirati oči pred trditvami, da so modrci nevarni za naše zdravje. Že spet.

Dreamstime
»Hitra moda, ki je dandanes popularna, za izdelavo oblačil in perila uporablja nizkokakovostne materiale," pravi Eva Soršak.

No, saj ni prvič – že od srede devetdesetih se vsake toliko pojavi prepričana trditev, da modrci s kostjo lahko povzročajo raka, češ da tista v plastiko oblečena kovina tako pritiska na limfne vozličke, da ustavi pretok limfe in sčasoma povzroči vse vrste grozljivih zdravstvenih težav. Ne drži, se je izkazalo, a zdi se, da si priljubljeni kos perila kar ne more oprati umazanega imena. Kaj so torej nesrečni modrci ušpičili tokrat?

Kupec odloča

Tole je trditev, ki se te dni širi po družbenih omrežjih: da polnila modrčkov, še posebej tistih cenenih, vsebujejo hlapne organske spojine, nekatere tudi rakotvorne, med drugimi formaldehid, toluen, benzen. Prsno tkivo je za te strupene snovi močno občutljivo, vzorci tkiva pa kažejo visoko vsebnost teh kemikalij. Nas torej zaradi nošenja modrčka res čakata smrt in poguba, ali nas družbena omrežja, ta neizčrpni vrelec katastrofalnih novic, (spet) samo malo strašijo?

In smo preverili pri Evi Soršak, ki je dolgo vodila spletno trgovino s perilom Modna Dama, zdaj je pa slovenska zastopnica za spodnje perilo skupine Wacoal. Česar Eva ne ve o modrcih, tega ni vredno vedeti. In ker pravkar tudi končuje doktorat iz kemije, je zagotovo najprimernejša, da pojasni, ali je treba modrčke res takoj! pri priči! odnesti med nevarne odpadke ali pa jih lahko še vedno nosimo.

Šimen Zupančič / Revija Zarja Jana
Eva Soršak

Zakaj torej domnevno nevarna polnila v našem perilu? Sami smo si to nakopali, pojasnjuje Eva: »Izbira materiala je vedno odvisna od namena uporabe in ciljne skupine kupcev. Če naj bo končni izdelek dostopen tudi finančno najšibkejšim, bodo med materiali zagotovo izbrani najcenejši. Torej imamo kupci največji vpliv na izbiro materialov. S poseganjem po cenejših oblačilih ali nedrčkih spodbujamo uporabo cenejših materialov.

Za oblačila in perilo se vedno pogosteje uporabljajo umetni materiali – in to z razlogom. S sintezo vlaken lahko namreč točno določimo, katere lastnosti bo imela tkanina: vpojnost, elastičnost, sposobnost uravnavanja temperature, odvajanje vlage ..., kar vse izboljša uporabnost oblačila ali perila. Pri naravnih vlaknih smo v marsičem omejeni. Sploh pri oblikovanju udobnega perila, kadar gre za večje prsi in je primerno oporo, na primer z bombažem, nemogoče zagotoviti.«

Najprej previdno povohajte

Je tista pena v polnilu modrčka res tako nevarna, kot nas skušajo prepričati? »Poglejte, v zadnjih letih se po spletu širijo številne zgodbe, da nošenje nedrčkov s kostjo povzroča raka. Teorija je, da nedrčki lahko povzročijo raka dojke, ker blokirajo odtok limfne tekočine. A izkazalo se je, da bi morali zelo dolgo nositi izjemno tesen nedrček, preden bi opazili kakršenkoli vpliv na limfni sistem. Pritisk ne more vplivati na normalne celice, da se spremenijo v rakave. Vse do danes še ni nobenih znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali trditev, da nošenje nedrčka s kostmi povzroča raka dojk. Ameriško združenje za boj proti raku poudarja, da ni razlike pri številu raka med ženskami, ki nosijo nedrčke s kostmi, in onimi, ki nosijo take brez kosti.

Dreamstime
Ne izbirajte cenenih modrčkov.

Podobno je pri trditvah o škodljivosti materialov, ki naj bi bili toksični. Če neki material naredijo iz toksične snovi, še ne pomeni, da je tudi material toksičen. Poleg tega je toksičnost odvisna od količine. Zdi se, da ni dokazov, da bi nošenje nedrčkov iz materialov, za katere se v proizvodnji uporabljajo poliuretan, formaldehid, acetaldehid, toluen, benzen ..., povečalo tveganje za nastanek raka. Poliuretan je penast material, ki omogoča brezšivno obliko košarice in proizvajalcem daje možnost povečanja volumna košaric, na primer push-up ali celo ekstra push-up. A dokazov, da bi nošenje nedrčkov, ki vsebujejo poliuretan, povečalo tveganje za nastanek raka, spet ni. Res pa je, da se uporabljajo razmeroma novi materiali, in povsem mogoče je, da se bodo v prihodnjih letih pojavile nove informacije. Upoštevajte preprosto pravilo, če ima modrček s peno vonj po kemikalijah, verjetno to ni dobro za vas ...«

Obstaja pa še en argument proti cenenim modrcem: nosili jih boste eno sezono, okolje pa bodo potem onesnaževali še stoletja ali celo tisočletja. Je vredno?

Dražje je varnejše

No, domnevno. Kako veste, ali je v polnilu vašega modrčka kaj nezdravega? No, ne veste. Ne morete vedeti. Ker proizvajalec tega ni dolžan napisati na etiketo. Vemo pa tole: države EU so prepovedale uporabo strupenih snovi pri oblačilih in perilu, ZDA in mnoge azijske države pa njihovo uporabo še vedno dovoljujejo. Pred nakupom modrčka torej velja na etiketi preveriti, ali je bil izdelan v EU.

Nasvet Eve Soršak pa ne velja zgolj za spodnje perilo: »Hitra moda, ki je dandanes popularna, za izdelavo oblačil in perila uporablja nizkokakovostne materiale. Ti so narejeni iz poceni osnovnih surovin in v procesu pridelave niso očiščeni vseh strupov, saj so običajno ti postopki dragi in bi podražili izdelavo materiala. Zato je smiselno, da pri izbiri tako oblačil kot perila ne posegamo po najcenejših kosih. Izberite raje blagovne znamke, ki dajejo poudarek udobju in dobri opori. Te znamke veliko časa in sredstev vložijo v razvoj krojev in pri njih je večja verjetnost, da je poskrbljeno tudi za odgovorno uporabo varnih materialov.«

Nedolžni, ampak ...

Modrčki torej najverjetneje ne kujejo nobenih temnih zarot proti nam. A če še vedno niste povsem prepričane, da ste varne, obstaja nekaj stvari, ki jih lahko naredite za lastno varnost.

Življenje brez modrcev se zdi najočitnejša izbira, ampak tudi to ni povsem brez nevarnosti – še posebej če imate velike, težke prsi, brez dobro ukrojenega modrčka ne bo šlo, v nasprotnem primeru vam namreč grozijo bolečine v vratu, ramenih, hrbtenici. In če vam modrček povzroča bolečine, to najverjetneje ne pomeni, da imate raka, veliko verjetneje je, da imate modrc, ki ni primeren za vaše prsi. Statistika namreč poroča, da okrog 80 odstotkov žensk nosi modrček napačne velikosti. In je najboljša rešitev, da se odpravite po novega – po možnosti v trgovino, kjer vas prodajalke znajo izmeriti in vam poiskati model, ki ustreza vašim prsim. Je pa vsekakor priporočljivo – za vse ne glede na velikost prsi – da modrčka ne nosite ponoči v postelji. Dovolj obsežne študije, ki bi spoznanja študij na manjših vzorcih potrdila, še ni, a zdi se, da modrčki (ali druga pretesna oblačila) zvišajo temperaturo telesa, kar zniža proizvodnjo melatonina in povzroča motnje spanja.

Kompromis

Ena beseda: bralette. To je nezakonski otrok modrčka in kratke oprijete majice. Bralette – izdeluje jih tudi domača Lisca – je brez kosti, brez polnila in podloge, pogosto čipkast, včasih je videti kot nepodložen modrček, pogosto pa ima pod prsmi še širok trak in zato spominja na kratko majico brez rokavov. Dovolj samozavestne ga nosijo tudi kot vrhnje oblačilo. Je pa res, da prsim ne nudi prav veliko opore in je zato manj primeren za ženske z mogočnim oprsjem. Po drugi strani je pa strašansko udoben, saj vas nikjer nič ne veže in tišči, zato je idealen za takrat, ko veste, da vas čaka dolg in naporen dan.

Bolj kot modrčki ženske ubija stres, pravijo. Ampak se tudi da pomagati – opazili so namreč, da se pri ženskah, ki se ljubijo vsaj enkrat ali dvakrat na teden, podvoji raven dobrega estrogena, zato živijo dlje. In srečneje. Naj bo z modrčkom ali brez njega.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.