ogrevalna sezona

Temperature so vedno nižje, so ogrevalni sistemi pripravljeni?

Mare Koren
11. 9. 2021, 10.05
Deli članek:

Slovenijo je že nekajkrat še pred iztekom koledarskega poletja dosegel hladnejši zrak s severa Evrope. Temperature so se hitro spustile že tudi pod desetico, in če vztrajajo, to napoveduje začetek ogrevalne sezone.

Dreamstime
Čiščenje radiatorjev je nujno opravilo, če se želite izogniti prahu in neprijetnemu vonju.

Ogrevalna sezona se sicer uradno začne, ko je temperatura zraka v drugi polovici leta tri dni zapored po 21. uri nižja ali enaka 12 stopinjam Celzija. Zato tudi ni nujno, da se povsod začne istega dne. Pomembno je, da pred začetkom preverite sistem gretja, tudi tisti, ki niste priklopljeni na javno ogrevanje.

Odzračite radiatorje

Še pred začetkom ogrevalne sezone je treba radiatorje odzračiti. Tako se boste izognili ropotu v radiatorju in slabemu gretju ter visokim položnicam. To opravilo je nujno, kadar v radiatorju zaslišite pretakanje. Zrak namreč preprečuje, da bi voda stekla skozi celoten radiator, zato lahko ta ostane hladen. Za odzračenje potrebujete ključek oziroma klešče ali ustrezen nastavek, posodico, v katero boste lovili vodo, ter brisačo. Radiator odzračujete tako dolgo, dokler ne priteče voda. Ta je po navadi na začetku črna, zato krpo nastavite čim bližje luknjici in preprečite umazanijo po tleh in stenah.

Očistite jih prahu

Kadar se začne ogrevanje, se začne tudi dvigovanje prahu. Zakaj? Ker se topel zrak iz radiatorjev dviga proti stropu in s seboj odnese tudi obilico prahu, ki se je nabrala v režah. To seveda pomeni, da se bo prah razpršil po vsem vašem domovanju, kar ni dobro za dihalne poti, pa tudi nekaj dodatnega dela pri čiščenju si boste nakopali. Čiščenje radiatorjev res ni preprosto, a obstaja nekaj trikov, kako ga opraviti hitreje. Uporabite parni čistilnik, s tem prah potisnete proti tlom, kamor ste nastavili papirnate brisače. Dovolj bo, če čistite na tri tedne. Lahko si pomagate s sesalnikom in uporabite najožji nastavek, s katerim boste lahko segli globlje. Učinkovito pa je tudi omelo. Radiatorje, ko so hladni, tudi obrišite, lahko uporabite limonin sok, ki bo dom prijetno odišavil.