Ozkolistni trpotec

Hitro pozdravite manjše rane in okrepite imunski sistem

Mare Koren
10. 9. 2021, 21.29
Deli članek:

Na sprehodu po travniku pogosto vidimo dolge suličaste liste, ob katerih se dvigajo visoka stebla in suličasti cvetovi. To je ozkolistni trpotec, nepogrešljiva rastlina pri svežih ranah in odrgninah ter zel, ki pomirja kašelj in pomaga pri vnetjih grla in žrela.

Dreamstime
Zel morate hitro posušiti, saj drugače hitro počrni.

Ozkolistni trpotec uporabljajo ljudski zdravilci skoraj po vsem svetu. Kot smo že zapisali, je njegova uporaba najbolj razširjena pri manjših ranah in odrgninah. Odtrgan svež list, zmečkan med prsti, bo preprečil, da bi se rana vnela, prav tako se bo lepo zacelila. Trpotec ima še veliko drugih zdravilnih lastnosti.

Dreamstime
Pospešuje prebavo, čisti kri ter pomaga pri boleznih želodca, driski in hemoroidih.

Nabiranje

Ozkolistni trpotec nabiramo v času cvetenja, od aprila do oktobra, je trajnica in raste po travnikih, ob poteh in gozdnih jasah. Ni ga težko najti in prepoznati. Njegovi nadzemni deli so sestavljeni iz suličastih listov in cvetov, ki so tudi v celoti uporabni. Potem ko jih natrgamo, jih moramo čim hitreje posušiti, drugače počrnijo. Učinkovine, ki jih najdemo v njih, so glikozidi, sluz ter klorogenska, ursolna in kremenčeva kislina. Na sluznici zgornjega dela dihal naredijo tanko oblogo, ki sluznico ščiti pred draženjem. Učinkovine imajo tudi blagodejno protimikrobno delovanje.

Zdravilni učinki

Kot že omenjeno, se trpotec uporablja pri celjenju manjših ranic, pa tudi pri težavah z dihali, kot so dražeč kašelj, bronhitis, prehlad ter vnetje grla in žrela. Trpotec velja kot blago sredstvo za izkašljevanje, uporabljamo ga tudi kot blag adstringent pri pikih žuželk. Iz trpotca lahko pripravimo čaj, ki ga pijemo trikrat na dan. Potrebujemo dve žlički zdrobljenih posušenih listov, ki jih prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut. Uživamo ga pri vnetem sečnem mehurju, saj ima zaradi kalija diuretičen učinek. Pospešuje presnovo, čisti kri in pomaga pri boleznih želodca, driski in hemoroidih. V tem letnem času torej nabiramo zel ozkolistnega trpotca, ki jo bomo uporabili za pripravo zdravilnih čajev in sirupa za jesen in zimo.

dreamstime
Čaj iz trpotca bo pomiril dražeč kašelj in pomagal pri bronhitisu.

Umiritev razdražene kože

Trpotec je zelo koristen takrat, ko nas opeče sonce ali imamo težave z izpuščaji. Z njegovo pomočjo lahko umirimo razdraženo kožo in stanje luskavice ter ekcema. Trpotčev list pomanemo med prsti in položimo na problematičen predel kože. Lahko pa liste drobno sesekljamo in zmešamo s kokosovim oljem. Mešanico nanesemo na prizadeto območje in pustimo delovati štiri ure. Nato postopek ponovimo.

Okrepite imunski sistem

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C v listih trpotca je rastlina primerna za naravno krepitev imunskega sistema. Vitamin C bo poskrbel tudi za lepšo in bolj zdravo kožo in lase.