Priročni nasveti

Kako ogrevati v prehodnih obdobjih, ko nas malo zebe

Mare Koren
11. 9. 2021, 19.55
Deli članek:

Poletje se že počasi preveša v jesen, noči in jutra postajajo vse hladnejši, dnevne temperature pa so še toliko visoke, da je naš dom dovolj topel. Kako lahko v hladnejšem delu dneva ogrejemo dom v prehodnem obdobju na čim bolj ekonomičen način?

Dreamstime
Noči in jutra so vse boj hladna. Kako se ogreti, v tem prehodnem obdobju?

Če čez dan preživljamo dneve v kratki majici, pa proti večeru oziroma zjutraj radi posežemo že po jopici ali puloverju in nogavicah. Temperature se precej hitro spustijo pod dvajset stopinj, zato nam ob večernem gledanju televizije prija objem tanjše odeje. Počasi bomo razmišljali še o dodatnem ogrevanju. Kaj se nam najbolj splača?

Ogrevanje v prehodnem obdobju

Kuhinja se običajno segreje že med kuhanjem, saj z uporabo štedilnika in pečice uspemo prostor ogreti v povprečju vsaj za dve stopinji. Nikar ne pozabite na hladilnik in uporabo nekaterih drugih aparatov. Zato je namensko ogrevanje kuhinje v večini primerov skoraj nesmiselno, razen če imate enoten prostor, v katerem so kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Pravzaprav boste na ta način ogreli tudi sosednje prostore in tako dodatnega ogrevanja ne boste potrebovali. Če pa vas v vašem domu vseeno zebe, se za ogrevanje bivalnih prostorov priporoča uporaba klimatske naprave z inverterskim motorjem.

IR-paneli

Kot dobra odločitev za ogrevanje v prehodnem času so se izkazali tudi IR-paneli. Njihova prednost je predvsem ta, da jih lahko namestite v vsak prostor in tako v vsakem prostoru poskrbite za temperaturo, ki vam ustreza in je za vas optimalna.

drreamstime
IR-paneli omogočajo, da v vsakem prostoru nastavite želeno temperaturo.

Talno gretje

V prehodnem obdobju je odlična odločitev tudi talno gretje, ki ga imamo po navadi položenega v kopalnici ali na hodniku. Danes je na voljo več izvedb, od električnega reguliranja do reguliranja prek peči oziroma toplotne črpalke. Strokovnjaki menijo, da je ogrevanje s toplotno črpalko najbolj varčno in učinkovito, saj zagotavlja prijeten občutek, ko stopamo po toplih tleh.

Kamin

Kamin nam omogoča precej enakomerno in ekonomično ogrevanje. A če letos še niste ogrevali z njim, najprej poskrbite za prihod dimnikarja, ki bo očistil dimnik in preveril ustreznost tesnil ter poskrbel za konstanten in ustrezen dovod zraka v prostor. Nikar ne pozabite preveriti delovanja detektorja monoksida.

Profimedia
Kamin poskrbi za precej enakomerno in ekonomično ogrevanje.

Električni grelnik

Omogoča preprosto namestitev in nastavitev želene temperature, prostor pa je ogret takrat, ko to potrebujemo. A nikar ne pozabite, da grelniki porabijo veliko energije, učinek pa je precej majhen.