Čudo iz globin

Na dnu Tihega oceana odkrili orjaške viruse

S.R.
25. 7. 2021, 09.11
Posodobljeno: 25. 7. 2021, 09.11
Deli članek:

Kitajski znanstveniki so na najglobljem delu svetovnih oceanov odkrili večje število virusov, vključno z orjaškimi virusi, ki so večji od nekaterih bakterij.

Profimedia
Mimivirus, kot je videti s pomočjo elektronskega mikroskopa.

Čeprav so znanstveniki orjaške viruse odkrili že na drugih koncih sveta, so ti v običajnih »zemeljskih« razmerah zelo redki, kar pa ne velja za ekstremne globine v svetovnih oceanih, kjer je na dnu tlak približno tisočkrat višji kot na morski gladini.

Kitajski znanstveniki so tako na dnu Marianskega jarka, približno 11.000 metrov pod morsko gladino, odkrili več vrst orjaških virusov, vključno z mimivirusi, ki gostitelja običajno najdejo v amebah. S pomočjo raziskovalnega plovila Zhang Jian so pred petimi leti na površje pripeljali vzorce zemlje, v kateri so nato s pomočjo sekvenciranja genomov odkrili 15 različnih vrst virusov in več kot 100 vrst drugih mikroorganizmov. Glede na študijo, ki je bila nedavno objavljena v reviji Genome Biology, virusi potovanja na površje niso preživeli, poroča hongkonški časnik South China Morning Post.

Kot so pojasnili avtorji študije, so razmere na dnu Marianskega jarka povsem drugačne kot drugje v svetovnih oceanih. Za območje so značilni precej višji hidrostatični tlak, temperature blizu ledišča, popolna tema in majhna količina hranil.

Profimedia
Vzorce zemlje so na površje pripeljali s pomočjo raziskovalnega plovila Zhang Jian.

Odkrili so jih po naključju

Znanstveniki so mimiviruse, ki predstavljajo več kot štiti odstotke celotne populacije virusov, prvič odkrili med izbruhom pljučnice leta 1992. Po naključju so jih odkrili v amebi iz britanskega Bradforda, tudi takrat pa so bili sprva mnenja, da imajo v rokah bakterijo. Mimivirusi so lahko veliki tudi do 700 nanometrov in jih je občasno mogoče videti s prostim očesom, medtem ko je »običajne« viruse mogoče opazovati zgolj s pomočjo elektronskih mikroskopov.

Kot poroča časnik, mimivirusi zaradi velikosti in kompleksnega genoma že vse od njihovega odkritja burijo domišljijo znanstvenikov. Zaenkrat sicer ni dokazov, da bi človeku predstavljali neposredno grožnjo, čeprav so nekateri eksperimenti pokazali, da lahko pri sesalcih povzročijo poškodbe tkiva.

Profimedia
Mimivirusi skozi elektronski mikroskop.