Previdno z odpadki

Teh odpadkov nikoli ne zlivajte v odtok

Zoran Franc
24. 7. 2021, 18.50
Deli članek:

Pri čiščenju in pospravljanju se najbrž velikokrat zalotimo, kako umazanijo in ostanke hrane zlijemo ali stresemo kar v kuhinjsko korito, kjer bosta voda in odtok že naredila svoje. Kaj pa, ko se odtok zamaši?

Dreamstime
Številni odpadki lahko povzročijo dolgotrajno škodo

V odtoke ne zlivamo nobenih nevarnih tekočin, kot so razni lesni premazi in barve, saj lahko resno onesnažijo okolje in povzročijo zamašitev odtoka. Tudi odpadna zdravila, kot so tablete, sirupi, sredstva za injiciranje in podobno, ne spadajo v odtok. To povzroča močno onesnaženje narave in zastrupitev okolja.

Najverjetneje je zamašen odtok za vsakogar prava nočna mora. Ni bolj nadležne stvari, kot če umazana voda začne zastajati oziroma je odtok več ne požira, kot bi moral, ali pa se povsem zamaši. Seveda se vsi lotimo hitre rešitve, z gobico ustvarimo malce pritiska in tako spodbudimo »zamašek«, da se vsaj nekoliko premakne. A prav s tem lahko odtok povsem zamašimo ali celo povzročimo dolgotrajno škodo. Orodje za čiščenje in razni pripravki so morda res rešitev, a ob večjih težavah bo treba na pomoč poklicati vodovodarja in odšteti kar nekaj denarja. Izognite se težavam in preprečite zlivanje stvari v odtok, ki tja ne sodijo.

Jajčne lupine

Precej nevarne so jajčne lupine. Morda menite, da bodo zdrobljeni koščki jajčne lupine gladko zdrsnili po odtoku, a ni tako, prej ali slej bodo povzročili večjo blokado. Prilepili se bodo namreč na mastne stene in se po možnosti ustavili v odtočnih kolenih. Za ostre robove pa se bodo nato zataknile druge stvari, ki mimogrede zaidejo v odtok, kar bo še utrdilo zamašek.

Profimedia
Jajčne lupine lahko povzročijo večjo blokado in trdovratnejši zamašek.

Masti in olja

Kot veste, maščobe v nobenem primeru ne smemo zlivati v odtoke, temveč se odlaga in zbira v temu namenjenih zabojnikih oziroma na zbirnih mestih. Zlivanje odpadnega jedilnega olja in masti v odtoke po navadi hitro povzroči zamašitev odtočnih cevi. A to še ni vse, vonj privablja male glodavce, z veseljem bodo obiskali takšno kanalizacijsko cev. Prav tako velja, da odpadno jedilno olje ne sme končati v greznicah ali manjših komunalnih čistilnih napravah, saj se izloči na površino in onemogoča dostop zraka do odplak. To povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice. Tudi zlivanje na kompost ali po travnikih ni dovoljeno, saj povzroči visoke organske obremenitve ter popolnoma onemogoči naraven razkroj in življenje mikroorganizmov.

dreamstime
Olja in maščob ne zlivajte v odtok, saj lahko prikličejo tudi glodavce.

Moka

Ne glede na to, kakšno moko uporabljate … Se spomnite, kaj nastane, če zmešate nekaj vode in moke? Naravno lepilo, kajne? Točno to se bo zgodilo tudi v ceveh in lepilo bo zagotovo nase ujelo manjše koščke odpadkov. Moko zato zmeraj vrzite v smeti, ne glede na to, ali je pomešana z vodo ali ne. Še bolje pa je, če jo odvržete na kompost, tako boste mikroorganizmom priskrbeli odlično hrano.

Zdravila

Tudi odpadna zdravila, kot so tablete, sirupi, sredstva za injiciranje in podobno, ne spadajo v odtok. To povzroča močno onesnaženje narave in zastrupitev okolja.