Zabavno poletje

Izdelajte časovno kapsulo in tekmujte v pihanju mehurčkov

Tea Dečman
24. 7. 2021, 10.43
Deli članek:

Že za zelo malo ali praktično nič denarja lahko preživite zabavno poletje. Pa ne samo vi, vsa vaša družina si lahko tople mesece z malo domišljije spremeni v pravo avanturo.

dreamstime
Zmaga tisti, ki mu uspe napihniti največji in najbolj vzdržljiv mehurček.

Med počitnicami boste imeli čas tudi za nekoliko drugačno beleženje spominov, kot so tisti, ujeti na fotografije ali filmski trak. Izdelajte družinsko časovno kapsulo, to je škatlo, napolnjeno z raznimi predmeti iz letošnjega leta. Škatla naj bo trpežna, vanjo lahko shranite karkoli (otrokovo šolsko spričevalo, konzervo vaše najljubše paštete, kos oblačila, ki ga radi nosite, kakšno fotografijo, sporočila, ki so namenjena vam v prihodnosti, natisnjeno stran s facebooka, kakšno igračo …). Dodajte še vrečko silike (dobite jo v škatli ob nakupu novih čevljev), ki vsrkava vlago, ter postavite škatlo na temno, hladno mesto. Določite tudi datum, kdaj jo boste odprli, na primer čez 20 let na isti datum.

Posadite zelenjavo

Vam zmanjkuje idej, kako bi popestrili teraso ali balkon? Prelevite se v vrtnarje in k temu opravilu pritegnite še otroke. Vse, kar zraste na domačem vrtu, je vredno zlata, vedno je pri roki, bio in še poceni. Za vzgojo malega vrtičkarja ni nikoli prezgodaj, prosta gredica se na vrtu tudi vedno najde, če ne, pa jo ustvarite v koritu in obesite na balkonsko ograjo. Posadite lahko češnjeve paradižnike, nizki fižol, ameriške borovnice ali kakšne podobne rastline, ki ne zavzamejo veliko prostora in jih ni težko negovati. Pridelka morda ne bo na kilograme, a bo zagotovo spodbudil otroka, da ga bo z večjim veseljem pojedel.

dreamstime
Za vzgojo malega vrtičkarja ni nikoli prezgodaj, prosta gredica se na vrtu vedno najde.

Zabava z milnimi mehurčki

Tako preprosto, a nadvse zabavno. Organizirajte tekmovanje v pihanju milnih mehurčkov, pa ne le za otroke, v njem lahko uživa prav vsa družina. Potrebujete le (veliko) milnice in držalo, skozi katero boste pihali in oblikovali čarobne mehurčke (v trgovinah z igračami so na voljo najrazličnejša držala, od majhnih do že skoraj velikanskih). In kdo zmaga? Tisti, ki mu uspe napihniti največji in najbolj vzdržljiv mehurček na svetu, seveda!

Učne ure vožnje

Nikoli ni prezgodaj za učenje varne vožnje in spoznavanje pravil, ki jih morajo poznati vsi udeleženi v prometu. Ustvarite na domačem vrtu ali na varnem dvorišču brez prometa kar lastno »cesto«, po kateri bodo lahko otroci s svojimi vozili (poganjalčki, skiroji, tricikli, kolesi) posnemali vožnjo v prometu. Poligon opremite s prometnimi znaki (pomanjšane verzije najdete v trgovinah z igračami, lahko pa jih skupaj z otroki izdelate tudi sami), nato pa otroke, preden se podajo na »dirko«,  podučite o tem, kaj pomenijo in kaj je treba storiti, ko jih zagledamo. Dežurni policist (najbolje je, da to vlogo prepustite nekomu odraslemu ali pa vsaj kateremu izmed starejših otrok) naj šteje kazenske točke ter na koncu preizkušnje razglasi zmagovalca, udeleženca z najmanj prometnimi prekrški. Zabavno in poučno hkrati!

Na deževen dan kuhajte

Pregovor sicer pravi, da preveč kuharjev pokvari jed, a to poletje lahko dokažete, da ne drži. Ko proti večeru popusti najhujša vročina, otroke povabite k pripravi slastne večerje. Potrpežljivo (končno imate čas) jih naučite pripraviti jed po starem družinskem receptu ali izumite kakšnega novega. Predvsem pa vzemite to kot dogodivščino in se ne jezite, če gre kaj narobe (se polije, pomaže ali kako drugače zalomi). Kuhanje, pri katerem sodelujejo otroci in starši, družino povezuje in krepi medsebojne odnose.

dreamstime
Pregovor sicer pravi, da preveč kuharjev pokvari jed, a to poletje lahko dokažete, da ne drži. Ko proti večeru popusti najhujša vročina, otroke povabite k pripravi slastne večerje.