Čas zase

Nič ni narobe, če si na dopustu vzamete nekaj časa tudi zase

Tea Dečman
24. 7. 2021, 05.55
Deli članek:

Dopust in počitnice so nekaj, o čemer sanjamo celo leto. Varčujemo, načrtujemo in razmišljamo o tem, kam bomo šli in kako bomo dopustovali.

dreamstime
Za harmonične počitniške dneve se je treba tudi malo potruditi.
Počitnice so stresne, ugotavljajo psihologi, ne samo za naše psihično stanje, mnogokrat tudi naše telo poklekne pod tem objektivnim stresom, ki ga doživljamo na počitnicah. Preživimo nekaj časa stran od partnerja in od drugih članov družine. Včasih, po prepiru, ni slabo, če smo sami nekje, s svojimi mislimi. Boj s partnerjem mentalno in emocionalno izčrpava vsakega. 

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste na počitnice odšli popolnoma srečni, polni pričakovanj, kaj vse novega vas čaka tam, veseli počitka, ki je pred vami, in skupnega časa, ki ga boste prebili s partnerjem, z otroki … potem pa se začnejo drobni prepiri, še pred odhodom, prepir malo naraste, pa ste potem prve dni dopusta še vedno malo tečni, od službe, od vsakdanjika, ki ste ga pustili za sabo, začnete se slabo počutiti … in vaše počitnice postanejo navadna zmešnjava. Vam je to kaj znano?

Sanjske počitnice: kako do njih?

Dopust in počitnice so nekaj, o čemer sanjamo celo leto. Varčujemo, načrtujemo in razmišljamo o tem, kam bomo šli in kako bomo dopustovali. O tem, da se na počitnicah ne bi imeli dobro, sploh ne razmišljamo. Pa je sploh možno, da se imamo na vseh dopustih vrhunsko? Seveda ne. V glavi imamo vzorec, da so počitnice namenjene uživanju, vsakdo se ima na dopustu skrajno dobro, in če ni tako, smo razočarani. Nad sabo in nad vsem svetom. Sprašujemo se, ali je z nami kaj narobe.

Skupaj dan in noč

Počitnice so stresne, ugotavljajo psihologi, ne samo za naše psihično stanje, mnogokrat tudi naše telo poklekne pod tem objektivnim stresom, ki ga doživljamo na počitnicah. Že sama sprememba klime je lahko stresna za telo, izgorelo in utrujeno od celoletne rutine. Biti skupaj 24 ur na dan je lahko zelo stresno tudi za najmočnejše pare. Koliko časa na dan prebijete s svojim partnerjem? Ali s člani svoje družine? Eno uro? Več? Roko na srce, 24 ur na dan redkokdo preživi s svojimi najbližjimi, morda kak vikend in to je vse. Drugače pa smo vsi vpeti v neke šablone in se srečujemo kvečjemu za mizo, ob hladilniku in ob televizorju. In zdaj nenadoma vse dneve in noči tičimo skupaj, stran od doma, stran od rutine, stran od računalnikov, od televizorja …

Izognite se prepirom

Psihologi svetujejo, da se je o tem, kako bomo reševali spore, dobro pogovoriti še pred odhodom na dopust. Saj si ne želimo vsakodnevnih prerekanj o tem, kdaj bomo zjutraj vstali in na kakšne izlete bomo hodili med počitnicami. Okusi in želje so različni in za harmonične počitniške dneve se je treba tudi malo potruditi. Če ste že na počitnicah in se s partnerjem ali drugimi člani družine zapletate v neumne prepire, rešite spore čim hitreje in na najboljši možni način. Prepiri so del odnosov in ne moremo načrtovati, kdaj se bodo zgodili. Vendar naš dopust traja kratek čas, teden, dva ali največ tri, in dobro se je tega zavedati, da lahko užijemo ta čas, daleč od krute realnosti. Nihče si ne želi biti slabe volje na dopustu, vendar se tudi to dogaja, mar ne?

Čas zase

Preživimo nekaj časa stran od partnerja in od drugih članov družine. Včasih, po prepiru, ni slabo, če smo sami nekje, s svojimi mislimi. Boj s partnerjem mentalno in emocionalno izčrpava vsakega, nemogoče je pričakovati, da se bodo zadeve takoj normalizirale. Bodimo nekaj ur sami ali pa ves dan, ne bo konec sveta, potem pa se pobotajmo, začnimo kakšno novo debato in poskušajmo stopiti korak naprej. Mogoče ni možnosti, da bi bila s partnerjem med oddihom ves dan razdvojena. Namesto tega poskusimo iti sami na sprehod ali pa si privoščimo dolgo tuširanje. Kar je bilo, je bilo, še vedno lahko uživamo v svojih tako dolgo pričakovanih počitnicah.

Dreamstime
Prepiri so del odnosov in ne moremo načrtovati, kdaj se bodo zgodili.