Dobro je vedeti

Maline za zaščito pred soncem in dobro prebavo

Mare Koren
18. 7. 2021, 17.59
Deli članek:

V sadovnjakih že lahko uživamo prve domače maline. Okusni poletni sadež pa ni le prijetna sladica, temveč tudi eden najboljših virov antioksidantov.

Shutterstock
Maline vsebujejo veliko vlaknin, ki bodo poskrbele za hitrejši občutek sitosti in izboljšale prebavo.

Potem ko nas razveselijo jagode in češnje, poleti poleg ribeza dozorijo tudi maline. Izjemno nežne, omamno dišeče in okusne plodove precej hitro najdemo v robidnih grmih, čeprav nas lahko ti ob neprevidnosti tudi precej opraskajo. So polne vitaminov, antioksidantov in vlaknin, spadajo pa tudi med idealne prigrizke v času hujšanja.

Vir vlaknin

Maline vsebujejo veliko vitaminov skupine B in vitamina C ter številne minerale, kot so mangan, baker in železo, pa tudi folate. Med drugim je treba izpostaviti, da gre za živilo z eno najvišjih koncentracij vlaknin, te predstavljajo kar 20 odstotkov celotne teže malin. Med antioksidanti izstopa predvsem elaginska kislina, a so tu še kvercetin, katehin in drugi močni antioksidanti. Olje, ki se pridobiva iz malin, pomaga tudi pri zaščiti kože pred sončnimi žarki, in naj poudarimo, da so uporabni tudi listi.

Odlične za hujšanje in glajenje gubic

Maline so odlična izbira za malico, tudi za tiste, ki pazijo na prehrano in posegajo po hrani z malo kalorij. Vlaknine, ki jih vsebujejo, poskrbijo za hitrejši občutek sitosti, mangan pa za hitrejše delovanje metabolizma. Kot smo že omenili, maline vsebujejo veliko antioksidantov, med katerimi je tudi vitamin C, ta pa je med drugim pomemben za tvorbo kolagena – beljakovine, ki zagotavlja napeto in elastično kožo. Maline zato uživajte v čim večji meri, iz njih si tudi pripravite masko za nego obraza.

Božanski malinov liker

Sestavine: 1 kg svežih malin, 1 liter kakovostnega rdečega vina, 0,5 kg sladkorja, 1 pomaranča, 1 limona.

Priprava: Maline stresemo v skledo, dodamo na drobno sesekljano pomarančno lupinico in dobro pretlačimo. Prilijemo en deciliter vina in dobro premešamo. Posodo zapremo s pokrovom in damo v hladilnik za tri dni. Nato precedimo skozi sito in prelijemo v lonec. Dodamo preostalo vino, sladkor in limonin sok ter postavimo na ogenj. Segrevamo do vretja, nato odstavimo in ohladimo ter prelijemo v steklenice in zapremo. Shranimo jih na hladno in temno mesto. Preden malinov liker postrežemo, ga dobro ohladimo.