PRED NAKUPOM

Vam je šele peklensko poletje prineslo misel o nakupu klime?

Mare Koren
17. 7. 2021, 19.30
Deli članek:

Visoke temperature so marsikoga pahnile v razmišljanje o nakupu klime, saj vročina iz nas velikokrat posrka še zadnje atome moči. Preverili smo, na kaj vse je treba pomisliti, preden klimatsko napravo namestite v svoj dom.

Dreamstime
Pri nakupu bodite pozorni na moč klimatske naprave, filtrirne sisteme ter možnosti delovanja.

Kaj je lepšega kot po napornem dnevu stopiti v ohlajen dom in se spočiti v prijetnem objemu doma, ki nas pomiri in ob peklenskih temperaturah ohladi. Klimatske naprave niso koristne samo za hlajenje, pač pa omogočajo tudi ogrevanje v prehodnih obdobjih, razvlaževanje in čiščenje zraka, zato se pri izbiri klimatske naprave osredotočamo tudi na dolgoročnost in vsestranskost.

Kdaj je pravi čas za nakup

Čeprav ste se odločili za nakup klimatske naprave v tem trenutku, vam lahko z gotovostjo potrdimo, da klime najverjetneje ne boste imeli še dober mesec, saj so čakalne vrste pri monterjih precej dolge. Pred nakupom poiščite različne ponudbe, prav tako se pozanimajte o montaži klimatske naprave, ki je lahko v nekaterih primerih precej draga (če živite v višjih nadstropjih in nimate balkona).

Katere razlike moramo poznati

INVERTER KLIMATSKE NAPRAVE

Prilagodi moč delovanja potrebi in tudi ogreva. Stroški ogrevanja so lahko nižji za več kot polovico, prav tako te klime veljajo za najtišje.

Če se kot laiki lotimo nakupa klime, najprej opazujemo cene, ki se močno razlikujejo od nekaj sto pa do tisoč in več evrov. Seveda je veliko odvisno od blagovne znamke in moči klimatske naprave, ki jo potrebujete. Pomembna je predvsem kakovost obdelave zraka, ki je odvisna od filtra v klimatski napravi. Poleg osnovnega filtra imajo danes številne klimatske naprave vgrajene tudi druge filtre, kot je aktivni filter, ki odstranjuje neželene vonjave in dim, ter elektrostatični filter, ki skupaj z aktivnim filtrom odstrani zelo majhne delce prahu, vpija dim in neželene vonjave. Nekatere klime imajo vgrajene tudi ionizatorje, ki skupaj z aktivnimi in elektrostatičnimi filtri poskrbijo za najboljšo kakovost zraka.

Električna energija

Pri nakupu je pomembno vedeti, kolikšna je poraba električne energije. Ta je odvisna od moči klimatske naprave, nanjo pa vplivajo lega in velikost prostora, ki ga mora klima ohladiti ali segreti, zunanja temperatura, vlažnost zraka in želena temperatura v prostoru. Smiselno je razmisliti še o glasnosti delovanja klime, pri čemer mislimo predvsem zunanjo enoto. Preveč hrupa bi utegnilo zmotiti vaš mir, zlasti če bo klima pritrjena na steno, kjer imate spalnično okno.

Na katere stroške ob nakupu klimatske naprave moramo biti pripravljeni

Ob nakupu klimatske naprave se moramo pripraviti tudi na stroške delovanja in pravilnega vzdrževanja. Kot smo že omenili, je poraba električne energije odvisna od več različnih dejavnikov. Splošno, nenapisano, a precej veljavno pravilo je, da boste za približno štiri ure hlajenja s primerno izbiro klimatske naprave v prostoru in v zmernem pasu odšteli približno 45 evrov. To bo seveda veljalo, če razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ne bo višnja od sedem stopinj Celzija. Višja bo razlika v temperaturi, višji bodo stroški. Vsaka dodatna stopinja poveča porabo energije za štiri odstotke. Ob nakupu klimatske naprave je treba pomisliti tudi na letni pregled pri pooblaščenem serviserju. Ta bo izmeril spremembe v tlaku, po potrebi dopolnil hladilno tekočino in preveril, ali vsa tesnila dobro tesnijo.