Žuželke, nadloge poletja

Ko se na piknik povabijo čebele, komarji in ose

Mare Koren
26. 6. 2021, 10.00
Deli članek:

Prijetni sončni dnevi, ki kar kličejo po tem, da si pripravimo piknik v naravi, se odpravimo na potep v hribe ali si privoščimo branje dobre knjige na domači terasi. A vse to pogosto spremlja obisk žuželk, ki so lahko prava nadloga in precej hitro pokvarijo veselje v naravi.

Dreamstime
Komarji, čebele, ose, mušice, obadi, mravlje so pogosta nadloga, zato pri pakiranju za počitnice ali taborjenje ne pozabite na dolge hlače in sredstva za zaščito pred žuželkami.

Vroči poletni dnevi nam ponujajo vonj svežine dreves in cvetja, vendar ne moremo mimo žvrgolenja ptic in pogosto tudi brenčanja žuželk. Komarji, čebele, ose, obadi, sršeni, mravlje in številne druge so lahko prava nadloga, ki hitro zmoti naš užitek. Mimogrede vam lahko zaupamo, da predstavljajo kar tri četrtine živalskega sveta in štejejo kar 10 milijonov različnih vrst. Nekatere lahko predstavljajo neprijetno nadlogo sploh takrat, kadar pičijo. Na mestu se običajno pojavi srbečica, rdečica in oteklina.

Kako nevarni so komarji

Najbolj nadležni predstavniki žuželk so gotovo komarji, ki nas obiščejo, ko se dan počasi preveša v noč. Kratijo nam mir, pogosto tudi spanec. Navadni komarji praviloma niso nevarni in niso prenašalci bolezni, vendar se v zadnjih nekaj letih pojavljajo tudi tigrasti komarji, ki so lahko prenašalci nekaterih virusov, med katerimi je najbolj znan pojav vročice denga. Tigrasti komarji so najdejavnejši zjutraj in čez dan, pojavijo pa se tam, kjer imajo v bližini vir stoječe vode, zato iz svojega doma odstranite neurejene površine in mesta, kjer voda lahko zastaja. Strahu pred širjenjem nalezljivih bolezni ni oziroma so te prej izjema kot pravilo, potrjujejo strokovne inštitucije.

Piki čebel, os in sršenov so nevarnejši

Veliko bolj boleči in nevarni so piki čebel, os in sršenov. A zavedati se moramo, da ti zmeraj pičijo zaradi samoobrambe, zato se jim, če je le možno, izognimo v velikem loku. Piki praviloma niso nevarni, so pa precej boleči, razen za ljudi, ki so na pike alergični. Alergijski pojavi so lokalni ali sistemski. Pri lokalnih se na mestu pika pojavi srbeča oteklina, ki lahko vztraja tudi več dni. Koža je močno pordela in nabrekla ter pogosto sijoča. Pazljivi bodite, če se od pika navzgor širi rdečica po žili, kar je nujno opozorilo, da potrebujete zdravniško oskrbo. V tem primeru govorimo o sistemski preobčutljivosti. Pri slednji gre za prizadetost kože in podkožja. Poleg srbenja se pojavi koprivnica in oteklina. Prizadeta so dihala in obtočila, bolnik čuti oteženo dihanje, v prsih se lahko pojavi piskanje, pospešen srčni utrip, pojavi se omotica, lahko pride celo do izgube zavesti ali anafilaktičnega šoka. V tem primeru je obisk zdravniške ambulante nujen.