TELOVADBA Z MARUŠO

Trening z brisačkami za čvrst trup in vitke roke

Maruša Pinter, športna vaditeljica
23. 6. 2021, 21.30
Deli članek:

Za učinkovito vadbo ne potrebujemo nujno uteži in drugih športnih pripomočkov. Lahko si jo popestrimo tudi z vsakdanjimi pripomočki, ki jih najdemo doma. Primerne so manjše brisače ali kuhinjske krpe.

Sašo Švigelj
Kroženje v odročenju v leži na trebuhu, maruša pinter

Sledi drugi del vadbe z »drsniki« ali dvema manjšima brisačama.

Navodila za izvedbo vaj: Predlagam, da vaje izvedete v enem do treh nizih (1–3), v vsakem od njih pa osem do 12 ponovitev. Vmes naredite največ 30 sekund dolg odmor, kjer obremenjene dele telesa stresate in medtem poglobljeno dihate. Če ste začetniki pri vadbi moči, bo dovolj, da vajo izvedete le v enem nizu z osem do 12 ponovitvami. Če pa ste bolje telesno pripravljeni, je lahko odmor krajši.

Na koncu vadbe ne pozabite na raztezne oziroma sprostilne vaje.

1) Škarjice na brisačkah

Začetni položaj: Ozka stoja razkoračno, stopali sta na brisačkah, nogi v kolenih rahlo pokrčeni; roki sta sproščeno pokrčeni ob telesu.

Sašo Švigelj
škarjice

Sašo Švigelj
škarjice

Gibanje: Z desno nogo podrsajte naprej v stojo predkoračno z desno, z levo iztegnjeno zanožite. Sledi menjava položaja nog; po enaki poti podrsajte levo nogo naprej v stojo predkoračno z levo, desno pa v zanoženje. Roki sproščeno sledita (kot pri hoji) gibanju nog. Ves čas bodite v pokončnem položaju in imejte napete mišice trupa. Vajo izvajajte 30 sekund.

2) Upogib trupa s preprijemanjem brisačke pod kolenom

Začetni položaj: Leža na hrbtu, skrčno; priročenje, brisačka je v levi roki.

Sašo Švigelj
Upogib trupa s preprijemanjem brisačke pod kolenom

Gibanje: Vdihnite, nato med rahlim dvigom trupa od tal (lopatici se oddaljita od podlage, ledveni del hrbtenice pa ostane na tleh) dvignite desno nogo in jo skrčeno približajte trupu. Pri tem z nasprotno roko preprimite brisačko pod kolenom. Druga noga naj ostane na tleh. Medtem izdihujete. Enako ponovite z levo nogo in preprimite brisačko v drugo stran. Če želite vajo otežiti, lahko od podlage hkrati dvignete tudi drugo nogo.

3) Kroženje z brisačko v leži na trebuhu

Začetni položaj: Leža na trebuhu, glava je v podaljšku hrbtenice, pogled v podlago; vzročenje z brisačko v rokah.

Sašo Švigelj
Kroženje v odročenju v leži na trebuhu

Sašo Švigelj
Kroženje v odročenju v leži na trebuhu

Gibanje: Vdihnite in rahlo dvignite prsni del trupa od tal. Sledi lok s stegnjenimi rokami prek odročenja v priročenje (pri tem pritegnite lopatici k hrbtenici). Za hrbtom preprimite brisačko v drugo roko in med izdihom izvedete lok v nasprotni smeri v začetni položaj. Tako z brisačko naredite cel krog. Gibanje izvajajte počasi in nadzorovano. Med celotnim potekom vaje naj bo glava v podaljšku hrbtenice, nogi in stopala pa naj ostanejo v stiku s podlago. V naslednji izvedbi lahko spremenite smer kroženja brisačke.