Zanimivosti

Pripravite si lastno kremo za svoj tip kože

T.D.
13. 6. 2021, 12.21
Deli članek:

Vse več ljudi si kozmetiko izdeluje doma, ker želijo natanko vedeti, s čim si negujejo kožo, ter se izogibajo sintetičnim sestavinam ali alergenom.

Dreamstime
Z izbiro eteričnega olja obrazno kremo prilagodite svojemu tipu kože.

Kupljene kreme so hitro dosegljive in imajo dolg rok trajanja, vendar jih veliko vsebuje kemične dodatke, dišave in konzervanse, na katere se koža lahko odzove z alergijo, srbečico ali rdečico. Kdor želi natanko vedeti, kaj vse je v njegovi obrazni kremi, si jo bo zato zmešal sam. Osnovni recept predstavljamo tukaj, lahko pa ga svojim specifičnim potrebam poljubno prilagajate z izbiro različnih eteričnih olj.

Pomembno navodilo

Čistoča je glavna sestavina vsake kreme, sicer se med sestavine lahko prikradejo bakterije in tako uničijo celotno kremo. To pomeni, da morate vse delovne pripomočke sterilizirati, dezinficirati in si pred začetkom dela temeljito umiti roke.

Obrazne kreme so lahko različne

Z izbiro rastlinskega in eteričnega olja lahko obrazno kremo prilagodite svojemu tipu kože. Za suho kožo se kot rastlinsko olje priporočajo mandljevo, avokadovo ali kokosovo. Eterično olje čajevca denimo slovi po antibakterijskem delovanju in je zato primerno za mastno in nečisto kožo. Kremi lahko primešate tudi parsun (tekoči UVB-filter), ki ji bo zagotovil nižji zaščitni faktor – SPF5.

Pazljivo pri vrednosti pH

Pri dodajanju drugih snovi morate biti pazljivi, saj lahko vplivajo na pH kreme. pH kože se giblje med 4 in 6, krema pa naj ima vrednost 5,5 in naj se ne bi spreminjala, saj bi bilo to za kožo škodljivo. Če torej dodate sestavine, ki jih ni v receptu, se v lekarni oskrbite tudi z indikatorskimi papirčki, s katerimi nato izmerite pH kreme.

Bogata obrazna krema, pripravljena brez segrevanja

Sestavine: 4 jedilne žlice olja po vaši izbiri, 2 jedilni žlici lanolina, 2 jedilni žlici gela aloe vere, od 2 do 5 kapljic korenčkovega olja, od 5 do 10 kapljic eteričnega olja po izbiri.

Priprava: Olje in lanolin zmešajte z metlico za sneg in medtem postopoma dodajajte aloe vero. Če je konsistenca pregosta, dodajte še malo aloe vere. Na koncu v mešanico kanite še korenčkovo olje in izbrano eterično olje.