Krivcev je lahko več

Ali ima tudi vaše perilo po pranju neprijeten vonj?

Mare Koren
12. 6. 2021, 08.00
Deli članek:

Ali se tudi vam v zadnjem času pogosto dogaja, da ima sveže oprano perilo neprijeten vonj? Je kriva uporaba pralnih sredstev, nizkih temperatur, pretirana uporaba mehčalca ali neredno čiščenje pralnega stroja?

Dreamstime
Najprej odkrijte vzrok, šele nato ukrepajte.

Vzrokov za nastanek neprijetnega vonja perila je lahko veliko in predno odkrijemo pravega, lahko traja dlje časa, kot si mislimo. A da bi težavo čim hitreje odpravili, je dobro poznati nekaj preprostih trikov, ki lahko še kako pripomorejo pri prepoznavanju krivca. Med najpogostejšimi težavami se znajde prenizka temperatura ali neredno čiščenje pralnega stroja, kar pomeni, da je neprijeten vonj prisoten tudi ob praznem bobnu. Do tega pogosto pride, če perila takoj po pranju ne odstranimo iz bobna oziroma če boben takoj po pranju zapremo. Kaj torej storiti in kako odpraviti težavo?

Perite pri visokih temperaturah

PREPREČITE NASTANEK BIOFILMA

Ta se oblikuje predvsem pri uporabi tekočih detergentov in lahko zaradi pretirane vlage grdo zasmrdi. Zato vrata pralnega stroja puščajte odprta in omogočite čim boljše zračenje. 

Danes skoraj pri večini oblačil in blaga deklaracije dopuščajo pranje pri temperaturi, ki ni višja od 40 stopinj Celzija. Tako se namreč dlje ohranijo barve, prav tako se tkanina manj poškoduje. A strokovnjaki priporočajo, da tkanine, ki pridejo v stik s kožo, predvsem spodnje perilo, posteljnino, brisače in perilo za dojenčke, perete zmeraj pri temperaturi vsaj 60 stopinj Celzija ali celo pri najvišji temperaturi. Tako boste poleg kemične izvedli tudi termično dezinfekcijo in poskrbeli, da bo perilo zares čisto. Strokovnjaki v tem primeru priporočajo uporabo praškastih detergentov, ki poleg kemične dezinfekcije povečujejo tudi stopnjo beline. Visoke temperature bodo hitro opravile z bakterijami in plesnimi, ki so se »skrile« v robove vašega pralnega stroja, in tako preprečile neprijeten vonj. Nikar pa ne pozabite vrat pralnega stroja po uporabi pustiti odprtih vsaj 12 ur, da se boben dobro osuši.

Kis za vlaganje in praškast detergent

Tako kot vse ostale aparate bele tehnike je treba tudi pralni stroj redno čistiti. Pri tem imamo v mislih tako boben kot posodo za doziranje detergenta in filtrirno mrežo na dnu pralnega stroja. Dovolj bo, če boste posodo za doziranje in filtre očistili vsake tri mesece, boben, tako strokovnjaki svetujejo, pa vsaj enkrat mesečno. Čiščenje naj poteka tako, da pralni stroj nastavite na najvišjo mogočo temperaturo in dodate en deciliter alkoholnega kisa ter praškast detergent. Boben naj bo v tem primeru prazen in brez perila. Po pranju s kisom očistite še meh oziroma gumo med bobnom in odprtino vrat ter dozirno posodo, ki jo čez noč pustite počivati na pralnem stroju.

Prašek in kis

Če ste se znebili neprijetnega vonja v pralnem stroju, a je ta še zmeraj ostal v vaših oblačilih, vam svetujemo, da perilo še enkrat operete. Namesto tekočega detergenta dodajte praškast detergent, a le polovični odmerek, in dolijte dva decilitra kisa. Prav tako izberite za stopnjo višji pralni program (po temperaturi). Tako boste perilo termično in kemično dezinficirali, oprano perilo pa nato posušite na zraku ali v sušilnem stroju. Neprijeten vonj perila je lahko tudi posledica prepolnega pralnega stroja, pri čemer se perilo ne more dobro oprati, posledično pa se razvije neprijeten vonj. Zato raje operite dvakrat manj kot enkrat preveč. Tako boste dosegli, da se bo perilo v stroju lepo obračalo, namakalo in izpiralo.