Gana je surovinsko izjemno bogata dežela, kjer se nahajajo velike zaloge zlata, premoga in diamantov. Je največja svetovna izvoznica kakava, saj ga letno izvozi skoraj milijon ton. Na žalost pa surovine izvozijo po nizkih cenah in uvozijo več kot 99 % izdelkov. Zaradi izjemnih klimatskih razmer ima dežela tudi bogato vegetacijo, ki podpira razvoj čebelarstva in proizvodnje medu, kljub temu pa ga vsak mesec uvozijo več kot 600 ton. Prav zato je želja EXIM Bank spodbuditi razvoj in proizvodnjo izdelkov, kjer bodo surovinam dodali vrednost in razvili industrijo. Ker je Slovenija v svetu znana kot »duša in srce čebelarstva«, so za izvedbo projekta »Razvoj čebelarjenja v Gani« angažirali slovensko znanje. Veterinarsko fakulteto, ki bo proučevala zdravstveno stanje čebel, slovenske čebelarje, ki bodo razvijali novo tehnologijo in pravi način dela za napadalno afriško čebelo Apis mellifera adansonii, ter podjetje Medex, ki bo skrbelo, da bodo vse aktivnosti tekle usklajeno, in jim bo predalo tudi tehnično znanje na področju vzpostavitve polnilnic medu.

ekipa-cebelarjev_v-ganski_ceb_opremi
Žiga Intihar
Ekipa čebelarjev v Ganski čebelarski opremi

Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, je o projektu povedala: »Podjetje Medex, je v svojih že skoraj sedmih desetletjih obstoja, vedno delovalo ne le kot polnilec medu in proizvajalec izdelkov iz čebeljega panja, temveč tudi kot generator razvoja in širjenja znanja na področju čebelarstva. Tako danes s ponosom predstavljamo partnerstvo v projektu »Razvoj čebelarstva v Gani« pod okriljem EXIM banke, največje izvozno razvojne banke v Gani. Cilj projekta bo vzpostavitev treh učnih centrov in s tem temeljev, za začetek strokovnega čebelarjenja v tej afriški državi, z željo po širitvi na celotno Zahodno Afriko. Medex je v letošnjem letu postal ponosni Ambasador Slovenije z motom: Green. Creative. Smart. S takimi trajnostnimi projekti najlepše udejanjamo svoje poslanstvo v želji po »Lepši svet z vse«.«

Cilji projekta so, da Gana postane samooskrbna na področju medu, hkrati pa bo razvoj čebelarstva doprinesel k večjemu pridelku sadja in zelenjave, razvoju delovnih mest, zmanjševanju revščine in razvoju podeželja. Medex je s predstavitvijo projekta zaokrožil tudi svoje aktivnosti in investicijo v višini več kot 8 milijonov evrov. S to investicijo so popolnoma posodobili laboratorije, zgradili novo skladišče in preuredili park Medex, ki ga krasi zelena stena, naslednje leto pa bo v njem dobil mesto tudi čebelnjak.

Medex - jun 2021 - Photo Ziga Intihar-580
Žiga Intihar
Podjetje Medex je prvi ambasador slovenskega čebelarstva.

Kot pravi direktor projekta Kofi Bossman, je »to partnerstvo zaveza Slovenije k uresničevanju ciljev Združenih narodov glede trajnostnega razvoja sveta. Izjemno smo zadovoljni s sodelovanjem v do sedaj opravljeni izvedljivostni študiji in se veselimo znanja, ki ga bodo naši čebelarji pridobili ob enomesečnem obisku Slovenije in nadaljevanju pilotnega dela projekta.«

Vsa investicija je trajnostno naravnana, saj ima dve lastni črpalni vrtini in se za hlajenje in ogrevanje uporablja podtalnico. V parku Medex so zasadili medovita drevesa, postavili električne polnilnice za avtomobile in kljub mestnemu okolju ustvarili prijazno okolje za boljše počutje zaposlenih.