Omogočite telesu čim hitrejšo obnovo

FOTO in VIDEO: Ni pomembna samo vadba, temveč tudi regeneracija

Maruša Pinter, športna vaditeljica
12. 6. 2021, 19.31
Deli članek:

Pri vadbi velikokrat pozabimo, da naše telo potrebuje počitek, in kar je še pomembneje, tudi čas za obnovo, da se primerno regenerira in po vadbi ponovno vzpostavi ravnovesje.

Sašo Švigelj
Valjčkanje mečne mišice

Pri doseganju želenih rezultatov na področju vadbe ima veliko vlogo regeneracija. Telesu moramo omogočiti čim hitrejšo obnovo porabljenih zalog energije, ponovno vzpostaviti hormonsko ravnovesje in zaceliti mikro poškodbe, ki so nastale med vadbo. To najbolj učinkovito dosežemo s kombinacijo ustrezne prehrane, različnimi tehnikami sproščanja, potreben pa je tudi zadosten počitek.

Sašo Švigelj
Valjčkanje zgornjega dela hrbta

Ne pozabimo na prehrano

Najpomembnejšo vlogo pri regeneraciji ima prehrana. Ta mora ob pravem času in v pravih količinah telesu zagotoviti vse hranilne snovi, ki so potrebne za optimalno podporo regeneracijskim procesom. Obrok iz ogljikovih hidratov in beljakovin V 20 do 30 minutah po vadbi je najprimerneje v telo vnesti lahko prebavljiv (tekoč) obrok. Sestavljen naj bo iz enostavnih ogljikovih hidratov in nekaj beljakovin, ki pomagajo uravnati raven krvnega sladkorja, napolnijo izpraznjene glikogenske rezerve in prispevajo k hitrejši obnovi tkiv.

Sašo Švigelj
Valjčkanje zadnje stegenske mišice

Ne pozabite na masažo

K regeneraciji telesa prispevajo tudi masaže. V zadnjem času se vedno bolj prakticira miofascialna masaža (valjčkanje) s penastimi valji oziroma valji iz umetne mase, ki po vadbi pripomore, da boste mišice prekrvili z več kisika in novimi hranilnimi snovmi. Priporočam nakup valjčka, saj je cenovno dostopen vsakomur, njegova redna uporaba pa ima na naše telo številne pozitivne učinke.

Sašo Švigelj
Valjčkanje sprednje stegenske mišice

Priporočila za izvedbo valjčkanja

Posamezno mišično skupino valjčkamo 20 do 30 sekund oziroma naredimo deset ponovitev čez celo mišico. Medtem naj bodo ves čas aktivirani stabilizatorji trupa. Pozorni bodimo, da se med izvajanjem masaže ne napenjamo ali zadržujemo diha. Dihamo umirjeno. Valjčkanje izvajajmo trikrat do petkrat na teden.