GENERACIJSKI PREPAD

Partnerstvo in odnosi: vaju leta res oddaljujejo?

T.D.
12. 6. 2021, 13.39
Deli članek:

Kadar govorimo o ljubezni, je pogosto mišljenje, da leta niso pomembna. Ljubezen premaga vse ovire. Pa je res tako?

Dreamstime
Prepad med vama se ne šteje v letih, ampak v dejanjih in življenjskih ciljih.

Statistično gledano, sicer velja, da bo večina med nami partnerski odnos razvila z nekom, ki je do tri leta mlajši ali starejši, in vendar je vse več tistih, ki ta normativ deloma ali znatno presegajo. Negativno ocenjevanje takšne partnerske zveze je napačno, saj so lahko zelo uspešne – seveda, dokler sta partnerja sposobna prepoznati potrebe drug drugega in jih tudi pripravljena zadovoljiti. Ne glede na to, ali je med vama le nekajletna razlika ali vaju ločuje eno ali več desetletij, pomembno je, kako se boste v tem prepadu znašli in počutili. Toda zapomnite si: prepad med vama se ne šteje v letih, ampak v dejanjih in življenjskih ciljih, ki bodo na koncu določali usodo vajine skupne poti. Predstavljamo vam nekaj smernic, ki vam bodo pomagale ugotoviti, na kateri stopnji se je znašel vajin odnos. Vaju leta res oddaljujejo?

Na dveh generacijskih bregovih

Imate občutek, da živita na dveh bregovih, kjer vsak govori v svojem jeziku? Ne razumeta potreb, kaj šele razmišljanja drug drugega, se slišita, vendar nikakor ne razumeta, kaj partner poskuša povedati. Njegovi ideali so za vas znanstvena fantastika, njegovi pogledi na življenje pa popolnoma nerazumljiva zabloda, ki nikakor ne spada v vaše okvire. Da, znašli ste se v generacijskem prepadu.

Življenje s staršem

Partner, ki je nekaj let starejši, včasih misli, da mora prevzeti vlogo »poganjalca« in nekakšnega modreca v odnosu. Prepričan je, da ima prav, da pozna zakonitosti življenja, zato je njegova glavna vloga, da mlajšemu partnerju pomaga prehoditi življenjsko pot in deluje kot eden od staršev. Pravzaprav ne sprejema veliko nasvetov mlajšega, saj je starejši in prepričan, da ve, kako se življenju streže. Do svojega mlajšega partnerja je pokroviteljski in ga ne sprejema kot enakovrednega sopotnika.

Kje so skupni interesi, hobiji

Partner, ki je nekaj let starejši, včasih misli, da mora prevzeti vlogo »poganjalca« in nekakšnega modreca v odnosu. Prepričan je, da ima vedno prav, da pozna vse zakonitosti življenja.

Partnerja povezujejo skupni interesi in celo konjički. Preživljanje kakovostnega prostega časa v dvoje vajin odnos ohranja pri življenju, ga popestri, hkrati pa vaju povezuje. Če bosta prosti čas preživljala vsak zase in s svojimi konjički, bosta kmalu pretrgala pomembno vez, ki vaju polni z brezskrbno energijo. Če vaju bodo povezovale samo vsakdanje skrbi ter obveznosti do skupne družine in gospodinjstva, se bosta hitro ujela v precej monoton odnos.

Prijatelji in družba

Se nikoli ne družite z njegovimi prijatelji, ker so vam tuji ter v nazorih in načelih preveč podobni vašemu partnerju? Tako kot pri partnerju tudi pri njih ne najdete skupnih točk pogovora ali interesov. Zaničujejo vašo starost in vas ne sprejmejo v svojo družbo. Da, to je samo še en dokaz, da je prepad med vama res velik.

Bolje se razume z vašimi starši ali otroki

Je vaš partner generacijsko bliže vašim staršem ali vašim otrokom kot vam? Ni čudno, da se torej z njimi bolje razume, da lahko sproščeno razpravlja o skupnih temah, se strinja z njihovim mišljenjem – z vašim se tako in tako ne more – in skupaj z njimi tvori popolno zavezništvo. Večkrat tudi proti vam.