NEPOGREŠLJIVA

Preprosto pravilo čiščenja kuhinjske deske

Mare Koren
7. 6. 2021, 21.00
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 09.57
Deli članek:

Vsaka kuhinja mora poleg dobrega seta nožev in loncev imeti tudi nekaj desk za rezanje, ki so nepogrešljiv del kuhinjske opreme. Kljub napredku in vedno novim materialom pa še vedno ne moremo brez kakovostne lesene deske. Kdaj ste jo očistili?

Dreamstime
Enkrat na mesec desko za rezanje temeljito očistite in dezinficirajte.

Kuhinjske deske za rezanje so zagotovo bolj uporabne in funkcionalne, kot si predstavljamo. Na njih režemo, lomimo, mariniramo, zvijamo, pripravljamo, serviramo in še bi lahko naštevali. Služijo pripravi hrane, zato je pomembno, da kadar na njih pripravljamo hrano, ne drsijo in omogočajo dober, lep rez, ne vsebujejo škodljivih snovi in so iz materiala, ki ne škoduje nožem. Tanjše deske so cenovno dostopne, zato jih zavržemo, ko se zvijejo ali napokajo. Drugače pa je pri kakovostnejših in debelejših deskah, pri katerih cena ni zanemarljiva. Zato je pomembno, da jih ustrezno negujemo. Le tako bodo dolgo služile.

Čiščenje lesenih desk

Še zmeraj velja preprosto pravilo. Čistimo jo redno, po vsaki uporabi z vročo vodo in nekaj sredstva za pomivanje posode. Sproti odstranjujemo morebitne zasušene ostanke hrane ter tekočino. Zmeraj jo operemo in očistimo na obeh straneh, tudi na tisti, ki je nismo uporabljali, in na robovih. Tako se bodo lesena vlakna enakomerno namočila z vseh strani, kar bo preprečilo zvijanje in pokanje.

Dreamstime
Desko za rezanje po vsaki uporabi temeljito operite.

Temeljito čiščenje oziroma dezinfekcija kuhinjske deske je odvisna od tega, kako pogosto jo uporabljate. Če jo uporabljate vsak dan, se čiščenje priporoča vsaj enkrat na mesec. Deske nikar ne dajajte v pomivalni stroj, sicer se boste od nje hitro poslovili. Za dezinfekcijo desko najprej dobro operite z vročo vodo, nato pa po njej potresite sol in jo zdrgnite z limono. Pustite učinkovati vsaj 20 minut, nato pa operite z obilico vode.

Neprijetne vonjave

Kadar na deski pripravljamo ribe ali živila z močnim vonjem, se vonj hitro vpije v les, ki pa se ob slabem čiščenju vpije v naslednje živilo, ki ga bomo pripravljali na deski. Neprijeten vonj bomo najlažje odstranili z alkoholnim kisom ali limoninim sokom. Preden se lotite čiščenja, desko popršite s kisom ali natrite z limono, pustite nekaj minut, nato pa operite z obilico vroče vode. Uporabite lahko tudi sodo bikarbono, ki jo prelijete s kisom, a v tem primeru ne čakajte predolgo, saj lahko reakcija kisline in baze poškoduje lesena vlakna.