Zanimivosti

Ne zamudite roka! Kako najhitreje do čistilne naprave?

Oglasno sporočilo
7. 6. 2021, 08.20
Posodobljeno: 7. 6. 2021, 08.25
Deli članek:

Živite na območju brez dostopa do kanalizacije in še nimate urejenega čiščenja hišnih odplak? Še zdaleč niste edini. A se morda ne zavedate, da morate za to poskrbeti do konca tega leta. 31.12. 2021 je namreč skrajni rok, ki ga določa uredba o odvajanju in čiščenju komunalnih voda. Sledite naslednjim korakom, da boste kar najhitreje prišli do kvalitetne male čistilne naprave.

Canva
Mala čistilna naprava je odlična rešitev za hiše, kjer priklop na kanalizacijo ni mogoč. Vodo prečisti, da je ta primerna za izpust v naravo. Je izredno enostavna za uporabo, porablja minimalno energije in iz nje ne smrdi.

1. Pridobite soglasja

Še pred vgradnjo pridobite:

- vodno soglasje (od direkcije RS za vode) in

- soglasje izvajalca gospodarske javne službe (od komunale).

Z zahtevanimi soglasji se boste prepričali, da malo čistilno napravo potrebujete in da vam čiščenja odpadne vode ne bo treba reševati drugače, na primer z nepretočno greznico na vodovarstvenih območjih. Pridobivanje soglasij se zna zavleči, na voljo pa imate samo še nekaj mesecev, zato je najbolje, da s projektom pohitite!

Kakšna kazen vas lahko doleti, če čistilne naprave ne boste namestili?

Za kršitelje, ki bodo tudi po koncu leta 2021 še naprej spuščali odpadno voda iz objekta v okolje brez čiščenja ali pa imajo greznico, ki ni bila narejena po prepisih, je predvidena globa od 400 do 1000 evrov za fizične oziroma 10.000 do 20.000 evrov za pravne osebe.

2. Izberite tip čistilne naprave

V večini primerov je za vas najbolj primerna mala biološka čistilna naprava. Zaradi manjših dimenzij jo je enostavno vkopati in se odlično zlije z okolico.

Pridobite brezplačne ponudbe za biološko čistilno napravo

Druga možnost je rastlinska čistilna naprava, ki posnema samočistilno sposobnost narave. Bazeni z močvirskimi rastlinami zasedejo precej več površine in zahtevajo več zemeljskih del, zato so nekoliko dražje.

Pridobite brezplačne ponudbe za rastlinsko čistilno napravo

3. Določite dimenzije in vrsto čistilne naprave

Vprašanja, na katera morate odgovoriti pred vgradnjo čistilne naprave:

Kako velika je čistilna naprava?

Velikost čistilne naprave je odvisna od velikosti objekta in števila oseb, ki bivajo v njem. Računa se s pomočjo števila PE (populacijski ekvivalent). 1 PE je onesnaženje, ki ga dnevno povzroči ena oseba.

Pri izbiri kapacitete upoštevajte trenutno stanje in predvideno število oseb v objektu čez 10 ali 20 let. Volumen rezervoarja mora biti približno 600 litrov na osebo.

Kam jo boste vkopali?

Jo boste postavili pod zelenico, parkirišče ali dovozno pot? Rezervoar, ki ga vkopljemo v zemljo, je lahko plastičen ali pa betonski. Plastične čistilne naprave so lažje, betonske pa vzdržljivejše ter zato primerne za vse terene. Pozor! Če je na območju prisotna podtalnica, morate nujno vgraditi betonsko čistilno napravo.

Zahtevaj 6 brezplačnih ponudb za izkop gradbene jame

StockSnap
Kako vemo, da je voda v mali čistilni napravi prečiščena? Najboljši kazalnik je vonj – če ni smradu, mala čistilna naprava deluje pravilno.

Bomo po površju, kjer je vkopana čistilna naprava hodili ali vozili? Pokrov pohodne čistilne naprave je navadno plastičen, na povoznem področju pa potrebujete litoželezen pokrov.

Ali obstaja možnost razvoda elektrike?

Čistilne naprave, ki za svoje delovanje ne potrebujejo elektrike, zrak dovajajo s pomočjo naravnega vleka. Ker ne potrebujejo nobenega vzdrževanja, so primerne za lokacije brez električne energije ali za sezonsko obiskane objekte; vikende, počitniške objekte, mobilne hiške, planinske koče…

Čistilno napravo lahko vgradite tudi v greznico

Obstoječo greznico lahko spremenite v čistilno napravo, a mora greznica izpolnjevati nekaj pogojev; mora biti primernih dimenzij in ne sme prepuščati vode. Vodotestnost dokazujete s certifikatom, ki ga pridobite na podlagi testiranj.

4. Poiščite ustreznega izvajalca

Kupujte le pri izkušenih proizvajalcih, ki so na trgu že dalj časa. Čistilna naprava ima zelo dolgo življenjsko dobo, zato poskrbite, da ustreza standardom (podatki o učinku čiščenja, stabilnost, vodotesnost rezervoarjev) in je izdelana v skladu s predpisi. Izberite proizvajalca, ki vam bo zagotavljal garancijo in servis. Z večimi ponudbami boste imeli na mizi več možnosti ter prihranili čas in denar.

Pri tem vam pomaga Primerjam.si, kjer na enem mestu dobite do 6 ponudb uveljavljenih lokalnih izvajalcev. Povpraševanje lahko oddate v manj kot minuti. Primerjajte ponudbe in izberite najboljšo.

Zahtevaj brezplačne ponudbe za čistilno napravo

5. Pozanimajte se o subvencijah

Cene malih čistilnih naprav se gibljejo od 2000 do 6000 evrov. Naprave, ki ustrezajo potrebam povprečne enodružinske stanovanjske hiše (4 osebe) stanejo od 2500 evrov naprej.

Številne slovenske občine so za nakup male komunalne čistilne naprave razpisale subvencijo. Nekatere pokrijejo tudi do 50% vrednosti investicije. Višino in pogoje za pridobitev subvencije preverite na občini, kjer načrtujete investicijo.

Ne glede na občino pa lahko za malo čistilno napravo do 25 PE pridobite kredit Eko sklada.
Po vgradnji pri vašem komunalnem podjetju vložite vlogo za izdelavo ocene obratovanja čistilne naprave. Ko se v čistilni napravi nabere dovolj aktivnega blata - običajno je to po treh mesecih, upravljalec komunalnih storitev poda oceno obratovanja. Če je ocena pozitivna, se vam okoljska dajatev zniža za 90%.