Preverjal trafo postajo

FOTO: Stikljivi gož se je igral z življenjem

C.E.
7. 6. 2021, 19.17
Posodobljeno: 7. 6. 2021, 21.28
Deli članek:

V nedeljo popoldne se je kadilo iz transformatorske postaje v mestu Mauerbach v bližini Dunaja.

FF Mauerbach
Žalosten konec navadnega goža.

Nevredno poročanja, če bi šlo le za manjši požar v transformatorski postaji v Avstriji. Zanimivost pa zbudi povzročitelj kratkega stika. Gož, zvedavi navadni gož, je zlezel v transformatorsko postajo. Svoj približno dva metra dolgi život je zvijal naokoli po razdelilni omarici in povzročil kratek stik. Elektrika je bila usodna za ta primerek vrste Zamenis longissimus, nestrupene in koristne kače, ki se masti z mišmi in drugimi malimi sesalci. Navadnega goža dobro poznamo tudi v Sloveniji.

V mestu Baden, na južnem obrobju Dunaja, pa je v petek nek gož nagajal vrtčevskih otrokom na dvorišču. Ko ga je vzgojiteljica poskušala pregnati s paličico, jo je šavsnil v roko in pobegnil v goščo. Vzgojiteljico v paniki so odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ni šlo za ugriz strupenjače. Kljub temu pa je lahko ugriz goža kar boleč.

Strokovnjak za plazilce Werner Stangl je za Kleinezeitung pojasnil, da se število kač v letošnjem "mišjem" letu ni povečalo. V hladnem pomladnem vremenu so pogosteje iskale sončne žarke, da bi pogrele svoje »hladno kri«, sicer pa so, kot spominja Stangl, kače zaščitene in koristne živali.