kjer najde svoj kotiček tudi šara

Zavihajte rokave in pospravite garažo

Mare Koren
6. 6. 2021, 20.40
Posodobljeno: 1. 3. 2023, 20.23
Deli članek:

Garaža je običajno podaljšek hiše ali stanovanja, ki je v prvi vrsti namenjen parkiranju avtomobila in spravilu orodja, a precej hitro se zgodi, da se v njem znajdejo kupi krame. Kako organizirati nered?

Dreamstime
uredimo garažo

Tisti, ki živijo v hiši ali se lahko pohvalijo z garažo, imajo pred ostalimi gotovo kakšno prednost več, če drugega ne, pa vsaj prostor, kamor lahko pospravijo vse tisto, česar ne želijo v svojem domu. Garaža je poleg mesta za parkiranje avtomobila odličen prostor, kamor shranimo tudi sezonske stvari, kot so smuči, sani, smučarska oprema, kolesa, orodje, čelade in še bi lahko naštevali. Seveda se velikokrat zgodi, da se v garažah znajdejo tudi stvari, ki se jih še nismo pripravljeni znebiti. S kopičenjem sicer do neke mere ni nič narobe, a kljub vsemu je tudi garažo treba urediti dosledno in skrbeti, da je pospravljena.

Sezonske stvari

Najbolje bo, če boste za sezonske stvari organizirali poseben kot, kjer ne bodo v napoto in vam bodo prav tako zmeraj pri roki. Razmislite tudi o omari, v kateri boste lahko shranili čelade, očala, kombinezone, obutev in ostale pripomočke. Tako smuči kot kolesa lahko primerno shranite na nosilcih, ki so lahko stropni ali stenski, in tako dodatno prihranite prostor, obenem pa poskrbite, da je kot s sezonskimi športnimi rekviziti zmeraj urejen in pospravljen. Posebno mesto najdite tudi za kosilnico, ki bo vse od pomladi do jeseni pogosto brnela, zato naj bo lahko dostopna in po možnosti nekje pri vratih. Tako boste preprečili tudi vnos umazanije in pokošene trave. Seveda ne pozabite na vse potrebno za dobro nego in čistočo kosilnice ter njeno nemoteno delovanje.

Vrtno in drugo orodje

Pametno je razmisliti tudi, kam boste pospravili vrtno orodje. Slednjega boste v prihodnjih mesecih prav tako pogosto potrebovali, zato razmislite o kotičku, ki je hitro dostopen. Tako kot pri kolesih in smučeh razmislite o stenskih nosilcih, kamor boste čisto orodje po uporabi tudi odložili do prihodnjič. Pomembno je, da ga zmeraj odložite na isto mesto. Za preostalo orodje, ki ga potrebujete za servisiranje koles, motorjev ali avtomobila, razmislite o primernih škatlah ali policah. Tudi te se večinoma dajo pritrditi na steno. Razmislite tudi o dodatnih omarah ali mizah, ki bodo služile popravilu, prav tako ne pozabite, da tudi to pohištvo vsebuje že načrtovane zatiče za škatle, v katere lahko shranimo vijake, žeblje in podobno. Zato morda ni slaba ideja razmisliti o obnovi garaže.