MEJE IN RUTINA

Navade staršev, ki vzgajajo dobro prilagojene otroke

T.D.
6. 6. 2021, 18.40
Deli članek:

Ali moj otrok res zvečer težko zaspi zato, ker je čez dan gledal preveč televizije, se preveč igral na računalniku? Starši se v današnjih časih pogosto sprašujemo, ali prav vzgajamo svoje otroke.

Dreamstime
Otroci potrebujejo manj stvari in veliko več pomembnih izkušenj.

Zavedajte se, da se vsaka sprememba začne z enim staršem in enim otrokom. Odprite vama to čudovito okno priložnosti za zgraditev temeljev in meja. Ne le da jih vaš otrok nujno potrebuje, temveč dobesedno hrepeni po njih. In tako se v njem razvijajo velikodušnost, odgovornost, hvaležnost, toplina, prijaznost, pripravljenost pomagati in delovna etika.

Meje

Težko jih je postaviti in se jih držati. Še posebej če vas otrok odrine ali pa vam celo reče, da vas sovraži. Zapomnite si, da se takrat odziva na način, ki ga pozna. Meje vašemu otroku pomagajo, da uspeva, ne pa da se počuti omejenega. Meja mora biti kot zid, in ne kot vrata, ki se od časa do časa na stežaj odprejo. Otrok se bo zaletaval v ta nevidni zid, toda sčasoma se bo naučil na drugačen način zadovoljevati vaše in svoje potrebe.

Rutina

V otroštvu je toliko novega in izzivov. Otroci se morajo naučiti samoobvladanja in sočutja. Kako najdejo prijatelje in kako se vedejo do njih. To so zanje velike stvari. Rutine pa otrokom pomagajo pri občutku nadzora. Če bodo vedeli, kdaj so obroki, kdaj se igrajo, kdaj se gre spat, bo to v njihovo življenje prineslo pravo olajšanje.

Sočutje

Otrok za srečo in uspeh potrebuje predvsem sočutje. To je veščina, ki nam pomaga postaviti se v kožo drugega. Raziskave kažejo, da sočutje igra veliko vlogo pri napovedi otrokove sreče in uspeha.

Objemi

Ugledna družinska terapevtka Virginia Satir meni, da potrebujemo štiri objeme na dan za preživetje, osem objemov za vzdrževanje zadovoljstva, dvanajst objemov na dan pa za rast. Objemanje sproži izločanje oksitocina, ki ima pomembne učinke na naše telo – med drugim tudi na rastni hormon.

Igrivi starši

V življenju ne najdemo več dovolj časa za zabavo in igre. Naši dnevi so polni stresa, obveznosti ter dela in mnogi starši niti ne opazijo, da nimajo prav nobene povezanosti s svojim otrokom. Vzemite si čas, odložite telefon in ugotovite, kaj potrebuje vaš otrok. Zabavni filmčki in recepti ter novice bodo še vedno na svojem mestu tudi čez nekaj let, vaš otrok pa ne bo nikoli več majhen.

Zunanje aktivnosti

Igre zunaj izboljšajo kreativnost, šolski uspeh in tudi čustveno stabilnost. Otroci, ki jim primanjkuje igranja zunaj, se veliko jočejo, težko držijo svinčnik, drugih otrok pa se ne dotikajo ravno ljubeče.

Opravila

Od njih imajo otroci le dobrobit. Raziskave kažejo, da imajo otroci, ki morajo opravljati določena domača opravila, višjo samozavest, so bolj odgovorni, se bolje spopadajo z jezo in so tudi uspešnejši v šoli. Raziskava Martyja Rossmana tudi kaže, da ima to pozitiven učinek tudi v odraslem življenju.

Izkušnje, ne stvari

Otroci potrebujejo manj stvari in veliko več pomembnih izkušenj. Ne bodo si zapomnili, kaj so imeli, temveč prej, kako so skakali v vodo, kako sta skupaj gradila peščeni grad na plaži … Najboljše življenjske izkušnje so skoraj zastonj – piknik v parku, pihanje mehurčkov na dvorišču, risanje s kredo po asfaltu ali brcanje žoge. Ena stvar pa je vsemu temu skupna: počnete jih skupaj z otrokom.