Slovenija brez meja

»Slovenski izseljenci nismo ne tič ne miš«

Janja Ulaga
17. 5. 2021, 20.30
Deli članek:

Na Radiu Veseljak je bil tokrat v oddaji Slovenija brez meja gost dr. Štefan Bogdan Šalej. Poslovnež prihaja iz znane šentjurske rodbine Šalejev. Njegov oče Štefan je bil prisiljen emigrirati v Brazilijo, leta 1960 se mu je pridružila preostala družina.

PR
Dr. Štefan Bogdan Šalej, Slovenec, živeč v Braziliji

Štefan mlajši je v mestu Belo Horizonte napravil fantastično poslovno kariero. Bil je večinski lastnik podjetja s šestimi tovarnami, predsednik gospodarske zbornice najrazvitejše zvezne države, svetovalec brazilskega predsednika, celo kandidat za ministra tamkajšnje vlade. Kot dopisnik Dela je bil ves čas v stiku z domovino. Kot doktor politoloških znanosti pri svojih 77. še vedno predava na univerzi. 

»Rodil sem se v Ljubljani, v Šiški, moj oče pa je bil iz Javorja pri Slivnici. Bil sem meščanski otrok, 'poštrikan', z lepo počesanimi lasmi. Sčasoma sem postal Šentjurčan, saj se je kolo zavrtelo tako, da so moja starša strpali v zapor. Stric me je vzel v Šentjur, kjer sem obiskoval osnovno šolo. V Šentjurju sem hodil v šolo do tretjega razreda, ko so mamo izpustili iz zapora. Potem sva živela v Celju.« Leta 1960 je z mamo in sestro odšel v Brazilijo, kjer jih je čakalo novo življenje. Ker je oče kmalu umrl zaradi raka, jim tudi tam ni bilo lahko, a Štefan je bil vajen trdega dela, pa tudi povezovanja z ljudmi. »Kamorkoli sem prišel, sem naletel na kakšnega Slovenca, ki mi je pomagal. Tudi moj prvi delodajalec v Braziliji je bil Slovenec.«

Njegova zgodba je skoraj neverjetna. Na eno stran teko spravimo vse funkcije, ki jih je v življenju opravljal. Znal je zaslužiti denar, videl je poslovne priložnosti, rad je pomagal in povezoval, kar še vedno počne. Postal je vodja projekta Slovenian global business network, v katerem združujejo slovenske poslovneže s celega sveta.

Za največji uspeh si šteje, da je uspešno prenesel slovenske korenine na otroke in vnuke. Še vedno se trudi in razmišlja o tem, kako bi slovenski jezik obdržal med izseljenci.

SLOVENSKA POSLOVNA GLOBALNA POVEZAVA

Poslovno zvezo je ustanovil dr. Štefan Bogdan Barenboim Šalej (Sao Paulo & Ljubljana) na podlagi 60-letnih izkušenj s slovenskimi poslovnimi skupnostmi po svetu. Pri njeni zasnovi sta sodelovala dr. Peter Kraljič, direktor Emeritus McKinsey (Düsseldorf & Kolomban), in veleposlanik Aljaž Gosnar, izkušen slovenski diplomat (Ljubljana). Slovenska poslovna globalna povezava pravno deluje v okviru slovensko-brazilske gospodarske zbornice s podporo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Njihova vrata so vedno odprta za Slovence, ki bi se radi povezovali, med seboj trgovali, navezovali poslovne stike in si pomagali pri pospeševanju poslovnih vezi v različnih delih sveta.

Več lahko slišite TUKAJ.