paleontologija

Tiranozavri so lovili v krdelih, kot volkovi

B.K.
21. 4. 2021, 08.52
Deli članek:

Paleontologi so prepričani, da odkritje masovnega pokopališča tiranozavrov razkriva, da so živeli in lovili v skupinah.

Profimedia
3-D simulacija tiranozavra.

Tiranozavri, najbrž najbolj poznana vrsta izumrlih plazilcev dinozavrov, kot kaže niso bili samotarji. Ti plazilski plenilci so očitno v skupinah živeli in lovili, podobno kot to danes počno volkovi.

Skupina paleontologov, ki preiskuje množično nahajališče dinozavrskih fosilov, ki so ga pred sedmimi leti našli na območju ameriške zvezne države Utah, je namreč ugotovila, da skupina tiranozavrov, ki leži blizu skupaj, izhaja iz istega obdobja in ni posledica kasnejšega kopičenja fosilov. V nedavno objavljenem znanstvenem članku paleontologi ugotavljajo, da relativna bližina posmrtnih ostankov več tiranozavrov kaže v smeri, da so bili ti dinozavri družbena bitja.

Gre sicer za ne prav novo hipotezo. Prvič so paleontologi posumili, da bi tiranozavri utegnili živeti v skupinah namreč že pred dvajsetimi leti, ko so masovno grobišče tiranozavrov našli na območju Alberte v Kanadi. Kasneje so podobno masovno grobišče tiranozavrov našli še v ameriški Montani, na koncu pa še to v Utahu.

Hipoteza o tiranozavrih kot družbenih živalih postaja tako vse bolj podkrepljena z dokazi. V vsakem primeru pa smo lahko prepričani, da so bili ti dinozavri strah in trepet mnogih drugih živalskih vrst, ki so si skoraj 70 milijonov let nazaj z njimi delile površje Zemlje.