Moker in hladen začetek aprila vrtičkarjem ni dovolil kaj veliko dela na vrtu, čeprav so marčevski dnevi dosegali že zavidljive, poletne temperature. Kvečjemu je marsikomu naredil več škode kot koristi in se bo setve ali sajenja moral lotiti še enkrat. Pa vendar, april je odličen za sajenje čebule in spomladanskega česna. To lahko opravimo takoj, ko se zemlja več ne oprijema orodja, ni nam treba tako natanko spremljati temperature tal, saj se korenine česna in čebule dobro razvijejo tudi v hladnem delu leta.

pomlad, čebula, vrtna opravila, vrtnarjenje
Dreamstime
Čas je za setev čebule in česna

Ne pozabite kolobariti

Pri delu in načrtovanju na vrtu ne pozabite na redno kolobarjenje. Pri tem pazite, da na istem mestu ne sadite istih vrst vrtnin vsaj dve do tri leta. Ko se bo vreme ustalilo in bo zemlja primerno suha, je čas za sajenje sadik zgodnjega zelja, cvetače, ohrovta pa tudi brokolija. Vse kapusnice sadimo v razdalji 40 centimetrov, vmesni prostor pa lahko izkoristimo za hitro rastoče vrtnine. Ob robove lahko aprila sejemo grah in nizki fižol.

Zgodnje sorte krompirja

Aprila je tudi čas za sajenje krompirja. A naj se vam ne mudi, počakajte, da se zemlja ogreje na vsaj osem stopinj Celzija. Vrtni strokovnjaki svetujejo, da se odločite za zgodnje sorte krompirja. Tako se bo poleti hitro sprostil prostor, ki ga boste lahko namenili še za sajenje drugih, poletnih vrtnin. Zgodnje sorte so tudi veliko varnejše pred koloradskim hroščem in krompirjevo plesnijo.

pomlad, rdeča pesa, pomladna opravila, vrt
Dreamstime
Redkvica je že odgnala prve listke.

Sejemo rdečo peso, grah, špinačo

Ker nam sneg in nizke temperature v začetku meseca niso dovolili sejati graha, je čas, da s tem pohitimo takoj, ko se otopli. Prav tako lahko sejete rdečo peso, in sicer v vrste, ki so med sabo oddaljene vsaj 30 centimetrov. V maju bo sicer potrebno redčenje, a lahko izpuljene rastline, predvsem listke, uporabite za pripravo spomladanskih solat. V tem mesecu sejemo še blitvo in špinačo.