policijska brutalnost

VIDEO: Policistoma, ki sta pretepla mladeniča, ker je kršil policijsko uro, grozi do pet let zapora

A.S.
21. 4. 2021, 08.41
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 10.21
Deli članek:

Zaradi zlorabe položaja jima grozi od treh mesecev zapora do petih let.

Zajem zaslonske slike
Posnela ju je nadzorna kamera.

Spomnimo: 10. aprila, nekaj minut po 23. uri sta dva policista Hercegovsko-neretvanskega kantona pred zgradbo v Mostarju pretepla mladeniča Slavena Barišića. Razlog? Kršil je policijsko uro. Po tepežu naj bi mladeniča odvedla na mostarsko policijsko postajo in ga poslala domov s prekrškovnim nalogom. Žrtvi se je zdravstveno stanje iste noči poslabšalo, sprejeli so ga v tamkajšnjo bolnišnico, kjer so mu diagnosticirali poškodbe. 

"Bil sem pri prijatelju v sosednji stavbi in hodil proti domu. Na poti domov sem opazil, da se je nedaleč stran od mene ustavilo policijsko vozilo. V tistem trenutku sem odhitel v stavbo, zavedajoč se, da sem kršil prepoved gibanja v nočnem času, želel sem se izgoniti morebitni kazni. Kakorkoli, policista sta me dohitela tik pred stavbo. Video prikazuje vse, kar se je zgodilo. Opravičil sem se, ker sem prekršil policijsko uro, ponudil plačilo globe, onadva pa sta me začela pretepati. Po tem sta me odpeljala na policijsko postajo," je po brutalnem napadu za portal Pogled.ba povedal Barišić in dodal, da je dvojico v policijskem vozilu večkrat opozoril, da se ne počuti dobro. Ko sta ga s policijske postaje domov poslala peš, je mladenič večkrat bruhal. 

Mostarski župan Mario Kordić je kmalu po incidentu pozval k preiskavi in kaznovanju dvojice. Javnosti sta sedaj znani tudi njuni imeni: Armin Vrače in Jusuf Penava. Policista sta včeraj v prostorih federalne uprave policije v Mostarju dala izjavo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Okrožni tožilec Spomenko Jukić je za medije potrdil, da se je kazenski postopek zaradi policijskega nasilja že začel ter da kmalu pričakuje poročilo federalne uprave policije, nato pa se bo odločil za nadaljnje postopke. Dvojico tožilstvo sicer obtožuje zlorabe položaja, za katero jima v primeru obsodbe grozi od treh mesecev zapora do petih let.