Čisto vseeno je, kaj nas je izčrpalo – naporen dan v službi, vsakodnevne obveznosti, nestanovitno vreme … Topla kopel z dodatkom dišav nam bo pomagala pustiti za seboj vse, kar nas obremenjuje. Pri sprostitvenih kopelih ne gre le za toplo vodo, pomembni so dodatki. Večino lahko kupimo v drogerijah ali lekarnah, ker pa nekatera olja niso topna v vodi, je potreben tudi topilec, na primer polnomastno mleko. Z njim bodo oljni dodatki v kopeli zares učinkovali.

Timijan sprošča zakrčene mišice

Timijan vsebuje timol, olje, ki ugodno učinkuje na zategnjene in boleče mišice. Študije kažejo, da zmanjšuje nevarnost nastanka osteoporoze. Postopek: 250 gramov posušenih timijanovih listov in stebel skuhamo v enem litru vode, precedimo in vlijemo v toplo kopel.

Limeta za dobro voljo

Eterično olje limete odganja depresivne misli, saj limetin osvežilni vonj vsestransko poživlja in krepi vedre misli. Postopek: tri kapljice limetinega olja vmešamo v tri žlice polnomastnega mleka in vlijemo v toplo kope.

Ovseni kosmiči za blaga kožna vnetja

Ovseni ali kakšne druge vrste žitni kosmiči pomirjajo razdraženo kožo in blažijo rdečico, srbenje ali lažja kožna vnetja. Postopek: večjo čajno vrečko napolnimo s kosmiči in potopimo v toplo kopel.

Cimet nas pogreje

Prijetno dišeča začimba pospeši medcelično presnovo in tako še dodatno pogreje od kopeli toplo telo. Postopek: od tri do štiri cimetove skorje damo v kad in jo napolnimo s toplo vodo.

Zeleni čaj za razstrupljanje

Zeleni čaj vsebuje polifenole, ki ščitijo celice pred škodljivimi učinki strupenih snovi v telesu. Poleg tega upočasnjujejo starostne procese, saj pospešujejo regeneracijo kože in jo gladijo. Postopek: od pet do deset vrečic zelenega čaja damo v toplo vodo v kadi.

Limona za novo moč

Limonino olje slovi po svojem poživljajočem učinku. Učinkuje tako na telo kot na duha in je idealno za kopel po napornem dnevu. Postopek: tri kapljice limoninega olja zmešamo s tremi žlicami polnomastnega mleka in dolijemo v toplo kopel.