Topla kopel

Sproščanje s timijanom, limono in zelenim čajem

T.D.
11. 4. 2021, 18.12
Deli članek:

Nasvetov za sproščanje je veliko, a redkokatera stvar je tako prijetna, kot so sprostitvene kopeli. S pravimi dodatki je topla kopel balzam za telo in dušo.

Dreamstime
Ovseni ali kakšne druge vrste žitni kosmiči pomirjajo razdraženo kožo in blažijo rdečico, srbenje ali lažja kožna vnetja.

Čisto vseeno je, kaj nas je izčrpalo – naporen dan v službi, vsakodnevne obveznosti, nestanovitno vreme … Topla kopel z dodatkom dišav nam bo pomagala pustiti za seboj vse, kar nas obremenjuje. Pri sprostitvenih kopelih ne gre le za toplo vodo, pomembni so dodatki. Večino lahko kupimo v drogerijah ali lekarnah, ker pa nekatera olja niso topna v vodi, je potreben tudi topilec, na primer polnomastno mleko. Z njim bodo oljni dodatki v kopeli zares učinkovali.

Timijan sprošča zakrčene mišice

Timijan vsebuje timol, olje, ki ugodno učinkuje na zategnjene in boleče mišice. Študije kažejo, da zmanjšuje nevarnost nastanka osteoporoze. Postopek: 250 gramov posušenih timijanovih listov in stebel skuhamo v enem litru vode, precedimo in vlijemo v toplo kopel.

Limeta za dobro voljo

Eterično olje limete odganja depresivne misli, saj limetin osvežilni vonj vsestransko poživlja in krepi vedre misli. Postopek: tri kapljice limetinega olja vmešamo v tri žlice polnomastnega mleka in vlijemo v toplo kope.

Ovseni kosmiči za blaga kožna vnetja

Ovseni ali kakšne druge vrste žitni kosmiči pomirjajo razdraženo kožo in blažijo rdečico, srbenje ali lažja kožna vnetja. Postopek: večjo čajno vrečko napolnimo s kosmiči in potopimo v toplo kopel.

Cimet nas pogreje

Prijetno dišeča začimba pospeši medcelično presnovo in tako še dodatno pogreje od kopeli toplo telo. Postopek: od tri do štiri cimetove skorje damo v kad in jo napolnimo s toplo vodo.

Zeleni čaj za razstrupljanje

Zeleni čaj vsebuje polifenole, ki ščitijo celice pred škodljivimi učinki strupenih snovi v telesu. Poleg tega upočasnjujejo starostne procese, saj pospešujejo regeneracijo kože in jo gladijo. Postopek: od pet do deset vrečic zelenega čaja damo v toplo vodo v kadi.

Limona za novo moč

Limonino olje slovi po svojem poživljajočem učinku. Učinkuje tako na telo kot na duha in je idealno za kopel po napornem dnevu. Postopek: tri kapljice limoninega olja zmešamo s tremi žlicami polnomastnega mleka in dolijemo v toplo kopel.