Britanski kraljevi družini je namreč sožalje izrekel poglavar domorodnega ljudstva Yaohnanen, ki ima svoja lovišča na povsem drugem koncu Zemlje, na otoku Tanna, delu otoške države Vanuatu v južnem Tihem oceanu. Tam vojvodo Edinburškega častijo kot boga.

Poglavar Yapa se je ob današnjem izreku sožalja spomnil srečanja s Filipom, ki se je odvilo že pred leti, ko je sam obiskal Združeno kraljestvo. »Vez med prebivalci otoka Tanna in Angleži je zelo močna. Kraljevi družini in Angležem izrekamo sožalje,« je dejal po poročanju tiskovne agencije Reuters ter dodal, da bodo vaščani v vasi Ikunala jutri princu v spomin priredili prav posebno slovesnost.

vanuatu, princ-filip, yaohnanen
Reuters
Trenutni poglavar Yapa.

Kako je Filip na tem odročnem otoku dosegel božanskost?

Vse skupaj je zraslo iz lokalnega mita o svetlopoltemu sinu tamkajšnjega gorskega boga, ki se je podal v neznano, preko morja in oceanov, vse v iskanju bogate in mogočne ženske, s katero bi se poročil. Yapa in še štirje moški iz vasice so se nato leta 2007 zaradi snemanja neke dokumentarne serije celo odpravili v Združeno kraljestvo. Peterica je med drugim obiskala Windsorski grad, kjer so se srečali s Filipom. Ob odhodu so s seboj vzeli tudi nekaj fotografij, ki jih tako kot Filipa častijo še danes. Filip, ki je po prepričanju vaščanov bdel nad njihovim pridelkom, je bil na otoku sicer deležen dnevnih molitev, njegove fotografije pa krasijo marsikatero vaško hišico.

vanuatu, princ-filip, yaohnanen
Profimedia
Vaščani leta 2006, Filip je takrat že veljal za božanstvo.

O zadevi je spregovoril tudi antropolog Kirk Huffman, ki je pojasnil, da je bila peterica nad takratnim sprejemom v Združenem kraljestvu počaščena, a do so bili nadvse presenečeni in užaloščeni, ko so na britanskih ulicah opazili berače in brezdomce, saj da na njihovem otoku tega ne poznajo. Tam ima vsak streho nad glavo. Huffman meni, da so domorodci Filipa z legendo povezali že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bilo otočje Vanuatu še britansko-francoska kolonija. Meni, da so vaščani že takrat lahko na stenah vladnega urada opazili fotografije princa Filipa in kraljice Elizabete II. Filip je skupaj s kraljico otočje, ki se je takrat imenovalo še Novi Hebridi, obiskal leta 1974.