SLABO REŽE?

Kako pravilno poskrbeti za svoje kuhinjske nože?

Mare Koren
11. 4. 2021, 12.15
Posodobljeno: 11. 4. 2021, 12.27
Deli članek:

Ste med prazniki ugotovili, da vaši noži ne režejo najbolje? Kakšno je pravilno vzdrževanje in kakšne nože potrebuje povprečno gospodinjstvo? Kje in kako jih shranjujemo?

dreamstime
Vsaka dobra kuhinja vsebuje vsaj štiri osnovne nože.

V kuhinji nas skorajda nič ne razjezi bolj kot to, da rezilo noža ne naredi reza, kot smo si ga zamislili. Velikonočna šunka je bila odličen preizkus ostrine nožev, nič manj pa velikonočna potica. Ste tudi vi le jezno zmajevali z glavo? Na kaj vse je pri nožih treba paziti?

Pravilno shranjevanje

Dobro nabrušen nož reže bolje in natančneje ter je bolj zanesljiv. Rezanje s pravilno nabrušenim nožem ne zahteva sile, dovolj je sama teža rezila ali zgolj minimalen pritisk. 

Če si vaši noži v predalu delijo prostor s kuhalnicami in drugimi kuhinjskimi pripomočki ali pa so celo nametani drug čez drugega, smo že naleteli na prvo težavo. Tako se rezila ob premikanju in drgnjenju počasi, a vztrajno krhajo, lahko pa se tudi poškodujejo. Zato vam priporočamo, da za shranjevanje nožev uporabite magnetno stensko stojalo ali lesen zabojček, ki omogoča, da nože varno spravite, hkrati pa so zmeraj na dosegu rok. Prav tako svetujemo, da so rezila obrnjena navzgor, tako se ne bodo dotikala lesene podlage in krhala.

Čiščenje

Kot že verjetno veste, pomivanje nožev v pomivalnem stroju ni priporočljivo. Vroča voda in sredstva za strojno pomivanje posode rezila hitro poškodujejo, prav tako držalo noža, še posebno če je leseno. Nožev ne puščajte dolgo v pomivalnem koritu, saj so tako bolj dovzetni za poškodbe, zaradi vlage pa jih lahko načne rja. Najbolje bo, če vsak nož takoj po uporabi operete pod tekočo vodo, ki naj bo takšne temperature, da jo vaše roke še prenesejo. Za čiščenje uporabite detergent za pomivanje posode in mehko krpo. Nato pa nož čim prej vrnite na magnetno stojalo ali v leseno škatlo za shranjevanje.

Nož uporabljajte za njegov namen

Nože moramo brusiti redno. Tako bodo dlje časa ohranili prvotno funkcijo in bodo uporabni tudi več let. Prav tako bo rezilo manj obrabljeno kot pri nožu, ki je bil nabrušen le nekajkrat. 

Ne glede na to, kako kvalitetne nože imate, naj bodo namenjeni točno določeni uporabi. Večina nožev postane topih ravno zato, ker jih uporabljamo napačno, ker z njimi odpiramo steklenice, pri razkosavanju mesa režemo po kosteh, z njimi tolčemo ali sekamo in še bi lahko naštevali. Ne pozabite, da ima vsak nož svoj namen, in vsaka kuhinja bi morala imeti na voljo vsaj štiri različne nože ter kuhinjsko sekiro. Osnovni noži so: za kruh, za rezanje mesa, za zelenjavo in sadje ter upogljivi nož za filiranje.

Da bodo noži zmeraj rezali kot pri chef

DESKA ZA REZANJE

Nikar ne režite po kamnitem pultu, na keramičnem krožniku ali steklenem podstavku, še manj pa po jeklenem pekaču. Uporabljajte desko za rezanje. Najbolje bo, če boste uporabili leseno, in potrebujete vsaj dve: eno za meso in ribe ter drugo za zelenjavo in sadje.

REDNO RAVNANJE

Noževo rezilo zmeraj ravnajte z brusilno palico. Ta bo poskrbela, da bo rezilo dlje časa ostalo ostro in se ne bo okrhalo. Priporočamo fino jekleno ali keramično palico. Šele ko ravnanje pri ostrenju ne zaleže, nože nabrusite.

PREVIDNO PRI STRGANJU

V primeru strganja na rezilo pritiska sila v prečni smeri, kar lahko rezilo močno poškoduje. Zato pri strganju z deske nož zmeraj obrnite ter zelenjavo ali meso postrgajte s hrbtno stranjo.