VARNI NA KOLESU

Že vsak otrok ve, da je nujna. Kaj pa odrasli?

Tea Dečman
11. 4. 2021, 09.55
Deli članek:

Marsikdo okleva, da bi si jo nataknil na glavo. Enim se zdi, da jim bo pokvarila pričesko, drugim se zdi, preprosto povedano, nepotrebna, tretjim je pod čelado prevroče.

Dreamstime
Otroške čelade so večkrat izpostavljene udarcem, zato se odsvetuje nakup rabljene.

Preden se odpravite v trgovino po čelado, morate vedeti, za kakšne kolesarske podvige jo boste potrebovali. Na voljo so športne, cestne in gorske. Športne so najbolj univerzalne in običajno zadostujejo za rekreativno kolesarjenje družinskega tipa.

Dizajnerska ali cenena?

Dobra čelada ni poceni, še nekaj več denarja pa je seveda treba odšteti za originalno in lepo oblikovano čelado. A pri tem po navadi sploh ne gre le za vizualni učinek. Poceni čelada sicer ščiti glavo pri morebitnem padcu, vendar je običajno precej neudobna. Zato nas prav hitro zapelje v skušnjavo, da bi raje kolesarili kar brez nje. Ker gre za varnost, se splača investirati nekaj več denarja za kakovosten nakup.

Koliko časa jo lahko imamo?

Predvsem moramo biti previdni pri uporabi čelade, saj se njen rok trajanja in zagotavljanja varnosti hitro konča, če je ne uporabljamo previdno. Če čelada prestreže udarec, recimo padec na glavo, ali če nam pade iz rok na asfalt, jo moramo zamenjati. Čeprav se na pogled zdi povsem nepoškodovana, lahko ob takšnem udarcu nastanejo drobne razpokice, ki zmanjšajo varnost. Priporočljivo je vsakih pet let čelado zamenjati z novo, saj tudi čas načenja trdnost zaščitnega oklepa in povzroča poroznost – svoje pa dodajo še sonce, dež in znoj. Otroške čelade je treba menjavati na dve leti! Pri otrocih morajo starši občasno preveriti, ali se čelada še vedno dobro prilega glavi. Običajno je odraščajočemu otroku treba čelado zamenjati vsaki dve leti. Pa ne le zaradi rasti – otroci s čelado delajo manj skrbno in je večkrat izpostavljena udarcem. Zato se pri otrocih odsvetuje nakup rabljene čelade. Treba jo je tudi negovati! Razmazane insekte, znoj in prah je treba redno umivati s čelade s toplo vodo, ki ji dodamo nekaj blage milnice. Grobo drgnjenje je odsvetovano, saj poškoduje in slabi zaščitni material.