proces staranja

4 nasveti za 10 let mlajše roke

T.D.
11. 2. 2021, 21.32
Deli članek:

Ste vedeli, da z nepravilno nego svojim rokam celo dodate nekaj let? Kaj torej storiti, da vsaj malce upočasnite staranje svojih rok?

dreamstime
Izogibajte se milom, ki vsebujejo sulfatne surfakante, kot so SLS in SLES.

Mladosten videz obraza lahko ohranjamo z lepotnimi operacijami in raznimi hialuronskimi polnili ali botoksom. Pravi pokazatelj starosti so tako pogosto roke, saj na tem delu telesa mnogokrat let ne moremo skriti. Koža na rokah je zelo tanka. Sicer se obnavlja sama, a po tridesetem letu se tudi delovanje celic upočasni. Koža počasi izgublja kolagen in elastin, pojavljajo se gube, žile pa vedno bolj izstopajo.

Uporabljajte nežno milo

Večina mil kožo dodatno izsuši, saj iz zaščitne plasti kože izvlečejo naravna olja, lipide in proteine. Koža postane suha in razpokana, lahko se začne celo luščiti in srbeti. Izogibajte se milom, ki vsebujejo sulfatne surfaktante, kot so SLS in SLES. Uporabljajte raje nežna mila, ki naj vsebujejo naravne sestavine. Velika prednost teh je, da vsebujejo naravni glicerin, ki veže vlago in ohranja kožo navlaženo.

Zaščitite nohte

Če imate navado, da grizete obnohtno kožico, nemudoma prenehajte! Sicer bo koža okoli nohtov razpokala, kar lahko slabo vpliva na njihovo rast. Vsako jutro in vsak večer si v nohte in obnohtno kožico vtrite vlažilni losjon ali zdravilno mazilo. Čeprav se zdi nenavadno, je dobra alternativa tudi uporaba balzama za ustnice, tako boste poskrbeli za zadostno količino vlage.

Vsak teden naredite piling

Poskusite z bogatim luščilom na oljni osnovi. Ta vam lahko pomaga pri obnovi kože, tako bodo vaše roke na otip svilnato gladke. Piling za roke lahko pripravite tudi doma. Zmešajte čajno žličko olivnega olja s čajno žličko sladkorja in zmes vtrite v kožo. Olivno olje je bogat vir maščobnih kislin omega 3, ki kožo močno navlažijo, kristalčki sladkorja pa bodo odstranili odmrle delce in poskrbeli, da se bo koža hitreje obnavljala.

Uporabljajte sončno kremo!

Eno najpomembnejših dejstev je, da je uporaba kreme za sončenje nujno potrebna za ohranjanje mladostnega videza. Prav tako kot za obraz tudi za roke velja, da bi si jih morali vsak dan zaščititi s kremo z zaščitnim faktorjem. Ker si roke pogosto umivamo, bi zaščitni faktor morali nanje nanesti celo večkrat na dan. Uporabljajte kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 30. Zelo pomembno je, da kožo na rokah večkrat dnevno navlažite tudi z losjonom ali kremo za roke.